Překonat vlastní strach může být vzrušujícím zážitkem

Radiožurnál pro vás připravil seriál reportáží o adrenalinových sportech a aktivitách. Drtivou většinu z nich si reportéři vyzkoušeli na vlastní kůži a často přitom přímo natáčeli. Vznikly tak zvukově i obsahově výjimečné reportáže, při jejichž poslechu můžete mít pocit, že zažíváte to, co oni. Zároveň s tímto seriálem můžete procestovat prakticky celou republiku, protože polovinu reportáží natáčeli kolegové z regionálních stanic Českého rozhlasu.

Nejprve vás pozveme do větrného tunelu. Každý si v něm může vyzkoušet, jaké to je při volném pádu třeba při seskoku padákem, aniž by při tom musel do letadla. Takový vertikální větrný tunel začal nedávno fungovat v Praze a proletěl se v něm i reportér Jan Herget. Jeho let samozřejmě začal odbornou instruktáží.

Letní dovolenou na horách si můžete zpříjemnit různými sportovními aktivitami, třeba na bikové dráze. Nedaleko šumavské přehrady Lipno mají v Active parku hned dvě. Jednu sportovní pro zkušené bikery a druhou rodinnou, na kterou můžete vyrazit i s dětmi. Přesvědčíte se, že projížďka na horském kole v lesním terénu není ani moc náročná. Jízdu si vyzkoušela reportérka Romana Kostohryzová a začala v půjčovně vybavení.

Dolů s kopce se můžete řítit i jinak než na kole, stačí vyrazit na letní bobovou dráhu. Hodně se podobá té ledové, kterou známe třeba ze zimních olympijských her. Letní dráhy jsou ale určené hlavně k zábavě a rekreaci. Nemusíte být zrovna sportovci, svézt se na nich může prakticky každý.

0:00
/
0:00

Pokud se vám zdá jízda v plechovém korytu moc jednotvárná, pojďte se s námi kutálet! Možná vám název zorbing na první poslech nic neřekne, ale když ale napovíme, že si při něm člověk vleze do vnitřku plastové koule a kutálí se ze svahu, už asi budete vědět, o co jde. Tahle aktivita sice vznikla na Novém Zélandu, ale v České republice si ji můžete vyzkoušet také, stejně jako reportér Jan Herget.

Procházet se po lese není nic adrenalinového. Pokud se tedy neprocházíte po opičí dráze z různých lan, prkének a kladin deset metrů nad zemí v korunách stromů. Na řadě míst České republiky vyrostla v posledních letech lanová centra. Někde jsou překážky pověšené na vysokých sloupech a někde naopak využívají rostoucích stromů, jejichž koruny lehce skryjí dráhu o dvaceti a více překážkách. Něco takového mají i v rekreačním lese Podhůra u Chrudimi.

0:00
/
0:00


Zobrazit místa, kde si můžete vyzkoušet adrenalinové sporty, na větší mapě

autoři: jht , Romana Kostohryzová
Spustit audio