Ve vzduchu, po vodní hladině, na vrcholcích hor i v podzemí

30. září 2011

Radiožurnál pro vás připravil seriál reportáží o adrenalinových sportech a aktivitách. Drtivou většinu z nich si reportéři vyzkoušeli na vlastní kůži a často přitom přímo natáčeli. Ve třetím pokračování se projedeme vestoje po vodní hladině i ulicemi města. Také se podíváme do nitra země, na nejvyšší vrcholy a přeskočíme jako filmový hrdina ze stromu na strom.

Pokud máte rádi lyžování a nechce se vám čekat až do zimy, můžete zkusit stále populárnější vodní obdobu tohoto sportu. Postupně u nás přibývá speciálních areálů, kde se jednoduše připojíte k vleku a jedete. Předtím se ale pravděpodobně pořádně vykoupete. Tato adrenalinová zábava je tradicí například na Hlučínském jezeře u Ostravy. Zkusit to může každý – důkazem je reportáž Martina Knitla.

Moravský kras není jen místo, kam si můžete udělat teď v létě klidný nenáročný výlet. Přijdete si tu na své i pokud holdujete spíše adrenalinovým zážitkům. Můžete se totiž vydat do útrob jeskyně a prozkoumat ji zevnitř při speleologické výpravě. Od začátku do konce při ní budete muset nejen zahnat strach z úzkých prostor a tmy, ale také zapojit všechny svaly v těle. Jinak, jak uslyšíte v reportáži Zuzany Plíškové, se můžete dostat do nejedné svízelné situace.

Nejen opice, ale i lidé mohou skákat ze stromu na strom víc než 10 metrů nad zemí! Představujeme vám Tarzaní skok. Ve speciálním centru kuriózních sportů v Sušici na Klatovsku si ho na vlastní kůži vyzkoušel reportér David Havlena. Předtím, než vyšplhal na první strom, aby z něj pak skočil přes řeku, samozřejmě absolvoval nutnou instruktáž.

0:00
/
0:00

Je jízda na vozítku segway nebezpečná? Pokud dodržujete základní pravidla a nejezdíte po chodníku rychle, pak byste neměli ohrozit sebe ani nikoho ve svém okolí. Důležité je dobře zvládnout techniku jízdy, která – alespoň jak tvrdí Zbyněk Zykmund – není nijak složitá.

Vysoké Tatry patří k vyhledávaným turistickým lokalitám. Přijdou si tu na své milovníci vysokohorských túr, ale i horolezci. Pohyb po těchto nádherných slovenských horách je náročný a vyplatí se nezapomínat na bezpečnost. Dostatečně adrenalinová je nejen vysokohorská turistika nebo přímo horolezectví, ale třeba i profese horského vůdce. S jedním z nich se setkala Eva Rajlichová.


Zobrazit místa, kde si můžete vyzkoušet adrenalinové sporty, na větší mapě

autoři: mrk , era , zbz , David Havlena , Zuzana Plíšková
Spustit audio