Vyzkoušejte si svou zdatnost při adrenalinových aktivitách

Radiožurnál pro vás připravil seriál reportáží o adrenalinových sportech a aktivitách. Drtivou většinu z nich si reportéři vyzkoušeli na vlastní kůži a často přitom přímo natáčeli. Adrenalinové zábavy jsou pro mnohé z nás východiskem z každodenního shonu a stresu, a proto se v poslední části povětšinou vydáme do idylických přírodních scenérií. Nebudeme tam ovšem zahálet. Zatímco zraky se mohou kochat, tělo dostane pořádně zabrat.

Most Hačka nad severočeským Chomutovem se stal během letních měsíců cílem milovníků adrenalinových sportů. Je totiž v současné době s výškou 62 metrů nejvyšším mostem v republice, ze kterého se skáče bungee jumping. Adrenalinoví nadšenci si mohou vybrat buď klasický skok, nebo takzvanou Kieneovu houpačku. Koho na mostě potkala reportérka Eva Holá?

0:00
/
0:00

Na lipenském jezeře v jižních Čechách můžete absolvovat dvoudenní kurz, při kterém se naučíte základy jachtingu. Poplujete na plachetnicích okruhových – sportovních nebo kajutových. Jachting si vyzkoušela Romana Kostohryzová.

0:00
/
0:00

Mezi aktivity, které vám spolehlivě zvednou hladinu adrenalinu v krvi a možná lehce zvýší krevní tlak, patří i skok padákem. Naše reportérka Eva Rajlichová si vyzkoušela mírnější variantu – tandemový seskok ze čtyř tisíc metrů. Jak se povedl rozhovor natočený při seskoku padákem, můžete koneckonců posoudit sami.

Nemusíte být zrovna horolezec, i jako pouhý vysokohorský turista můžete dostat svou dávku adrenalinu. Stačí se vydat do Alp na některou zajištěnou cestu, takzvanou via ferratu. V Německu a Rakousku se takové cestě říká Klettersteig. Systém žebříků, fixních ocelových lan, stupů a kramlí vás bezpečně dovede až na některý z alpských vrcholů. Na náročných výstupových cestách je velmi žádoucí i ferratový set, abyste se mohli jistit. Náš reportér Zbyněk Zykmund vás teď vezme na jednu snazší ferratu do Berchtesgadenských Alp v Německu.

0:00
/
0:00

Pokud se bojíte lézt do skal a přitom vás láká zkusit si lezení do výšky, vydejte se na cvičnou horolezeckou stěnu. Tu najdete už na řadě míst v Česku. Trénovat na ni chodí i zkušení horolezci, ale prostor tam pro sebe najdou také úplní začátečníci a laici, kteří mají zkušenost maximálně s lezením po obyčejném žebříku. Vybavení vám půjčí, koupit si vlastní se vyplatí až ve chvíli, kdy chcete lézt pravidelně. Pro začátečníky je samozřejmostí i odborná instruktáž. Svoje snažení v hale v Hradci Králové popisuje Martin Karlík.

Seriál o adrenalinových sportech zakončíme paraglidingovým letem. Z Černé hory u Trutnova se sneseme do blízkého Černého dolu. A i když piloti paraglidingových křídel neradi spojují tento sport s adrenalinem, Květa Moravcová ubezpečuje, že po několika akrobatických kouscích se vám tento hormon spolehlivě vytvoří.

0:00
/
0:00


Zobrazit místa, kde si můžete vyzkoušet adrenalinové sporty, na větší mapě

autoři: Eva Holá , kvm , era , zbz , Romana Kostohryzová , mkk
Spustit audio