V Iowě bude stát česká továrna

25. listopad 2011
Zblízka

Uprostřed americké Iowy můžete slyšet zvučnou češtinu, a není to ve škole pro potomky českých přistěhovalců. V městečku Charles City totiž vyrůstá továrna, kterou stavějí Češi a Moravané. Od jara 2012 bude vyrábět zemědělské pneumatiky pro americký trh.

Iowa je zemědělské srdce Ameriky. Zdánlivě nekonečné lány se táhnou od obzoru k obzoru, kam oko dohlédne. Uprostřed této farmářské země je město Charles City. A na jeho okraji buduje svou americkou továrnu firma Mitas.

V rozlehlé průmyslové budově rozdělené na několik hal už se instalují výrobní zařízení. „V tuto chvíli jsme asi v polovině a v souladu s programem, který jsme si na celý projekt stanovili,“ říká prezident společnosti v Severní Americe Pavel Charvát.

„Máme tu 40 montérů z České republiky. Navíc 150 až 200 amerických pracovníků spolupracuje s našimi dodavateli,“ dodává Pavel Charvát.

Bezpečnostní předpisy jsou prý v USA přísnější než u nás

Budoucí američtí zaměstnanci byli firmou posláni k zaškolení na Moravu. „Skupina údržbářů byla zaškolena přímo v Otrokovicích, kde je velmi podobná výrobna. Na stejné místo jsme poslali také ty, kteří by měli zastávat funkci operátorů na různých typech zařízení,“ vysvětluje manažer provozu vznikající továrny Tomáš Hanáček.

Americkým zaměstnancům se prý v Česku líbilo. „Největší zážitek měli z českého piva, které jim všem evidentně chutnalo. Přišli za mnou do kanceláře s úsměvem na tváři a říkali, že máme skutečně výborné pivo,“ svěřil se Tomáš Hanáček.

Podle Ládi z firmy Buzuluk v Komárově je rozdíl v práci ve Spojených státech a doma v Česku především v bezpečnosti. „Bezpečnost tu přísně dodržují, což je pro nás někdy trošku svazující, ale musíme se přizpůsobit podmínkám, které tu vyžadují. Doufám proto, že vše dobře dopadne a nic se nestane,“ zmínil.

Firma Mitas bude v Charles City zaměstnávat přes 200 lidí. Podle starosty města Jamese Erba jde o významného zaměstnavatele. V Charles City jsou prý jen dvě nebo tři další firmy, které poskytují práci podobnému počtu lidí. Doba je složitá a každý takový podnik je pro město dobrý.

Američtí zaměstnanci továrny se učili zacházet se stroji na Moravě

Podobný náhled na věc mají i místní obyvatelé. Například důchodkyně Louis mluví o naději, kterou nová továrna přináší zdejším lidem. Ekonomická krize sice nezasáhla zemědělskou Iowu tvrdě jako jiné oblasti, ale i tak jsou tady za každou práci vděční.


Zvětšit mapu polohy Charles City

autor: vpo
Spustit audio