Obětovali nás těžařům, spílají zastupitelům obyvatelé Karviné

13. prosinec 2011
Zblízka

Do svých domků dali čas, energii a nemálo peněz. Teď jim hrozí, že svá bydliště budou muset opustit. Důvod? V podzemí karvinské části Staré Město je uhlí, na které si dělá zálusk těžební společnost OKD. Radnice přitom naznačuje, že plány významného zaměstnavatele v regionu posvětí. Obyvatelé se bouří, sepisují petici a dnes chtějí dorazit přímo na jednání městských zastupitelů.

Upravené domky v poklidné ulici, kterou rozjasňuje bílá fasáda kapličky – to je Staré Město. Žije tu i Anna Pytlíková. Když má popsat, jak se jí tady bydlí, odpoví krátce a stručně, jak je na Karvinsku zvykem. „Dobře. Bydlím v Karviné od narození, tak jsem zvyklá. Máme tu klid,“ říká s tím, že odsud nemíní odejít.

Karvinská radnice prý zradila místní

Je přesvědčená, že karvinská radnice místní lidi zradila a chce je obětovat těžařům. „Nevolili jsme je proto, aby nám sprostě podrazili nohy. Nelíbí se mi, že nás obětovali,“ vzkazuje zastupitelům Anna Pytlíková.

Podobná slova se nesou i před obecním hostincem, do kterého míří davy místních. V sále to hučí jako v úlu. V místě, kde se kdysi pořádaly velkolepé bály, se teď podepisuje petici proti poddolování.

Archy rozdává energická důchodkyně Silvia Škulavíková. „Říká se, že máme staré občany, tak v petici uvádíme i data narození, abychom věděli, kolik tu žije mladých lidí,“ ukazuje na archy.

Lidé ze Starého Města si navíc myslí, že s nimi radnice nehraje fér. Tvrdí, že o plánované těžbě věděla daleko dříve. „Myslíme si, že něco skrývají, protože do loňského roku měla být udělaná kanalizace. Ta však není a magistrát se vymlouvá, že nejsou peníze,“ poznamenává Silvia Škulavíková.

V Karviné už by nestavěl

Když se rozhlédnete kolem, je vidět, že tady opravdu nežijí jen staří lidé. Třeba jednatřicetiletý Jakub. Na sobě má maskáčovou bundu a v obrovských dlaních svírá sklenici s pivem. Vzal si hypotéku a s velkou vervou se pustil do stavby domku, magistrát ji bez potíží povolil.

„Je to svým způsobem podvod. Když už nám povolení dávali, věděli, že se tu stejně bude těžit. Pět let jsem hledal pozemek v Karviné, abych mohl mít koně, a teď můžu hledat znova. Vždyť ani kanalizaci, co slibovali, nevybudují. Už bych v Karviné nestavěl po zkušenostech, co tady jsou,“ říká pan Jakub.

K hovoru se přidává i pan Jindřich. Také z jeho slov je patrné, jak lidé odmítají sehrát roli obětních beránků. „To je počátek konce Karviné, proto musíme jednat. Řídí o nás bez nás, což je rok 1939, takže se musíme bránit,“ míní.

Radnice odmítá, že by o těžbě věděla dřív

Náměstek karvinského primátora Dalibor Zavadský trvá na tom, že na kanalizaci nejsou peníze. „Kanalizace s těžbou vůbec nesouvisí, protože o možnosti těžby jsme se dozvěděli až v rámci připomínek společnosti OKD ke koncepci nového územního plánu,“ říká.

Odmítá také kritiku lidí, kterým magistrát povolil stavět nové domy. „Povolení nových domů bylo v rámci územního plánu, který je platný do roku 2015. Nemůžeme nic jiného udělat, protože bychom tak porušili zákon,“ podotýká náměstek.

Lidé ve Starém Městě zatím drží pospolu a říkají: „Dokud domy těžařům neprodáme, nemůžou nás vystěhovat.“


Zvětšit mapu Starého města v Karviné

autor: ada
Spustit audio