Atentát na Heydricha možná vypadal jinak, než stojí v učebnicích

Nejvýznamnější čin protinacistického odboje – to je atentát na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha 27. května 1942. Nenáviděného tyrana českého národa zlikvidovali parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří byli vysláni z Anglie. Zaplatili za to životem, stejně jako další tisíce českých vlastenců.

Na osudnou cestu, na které na něho v libeňské zatáčce čekali odvážní parašutisté, se Heydrich vydal ze zámku v Panenských Břežanech.

„V den atentátu jsem sekala trávu. Zrovna jsem odpočívala. Viděla jsem, jak vyšel Heydrich s Linou a zdvihl Silke do náruče. Přijelo auto a Heydrich odjel,“ vzpomíná Helena Vovsová, která pracovala na zámku v zahradě ještě před tím, než se tam Heydrich s rodinou na jaře 1942 nastěhoval. Lina byla jeho manželka, čekala v té době čtvrté dítě. Měli už Heidera, Klause a Silke.

„Bylo k polednímu. Najednou jsem uslyšela křik. Divili jsme se, jak to, že se začínají shromažďovat vojáci. Přišel Hans, který měl na starosti Heydrichovy koně. V náručí držel Silke. Řekl: ‚Byl atentát na šéfa.‘ ‚Je mrtvej?‘ ptala jsem se. ‚Noch nicht,‘ odpověděl,“ popisuje Helena Vovsová.

Jak přesně atentát vypadal, se dnes neví

Heydricha zranily střepiny z granátu, který na auto hodil Jan Kubiš, když Jozefu Gabčíkovi vypověděl službu samopal. Podle Eduarda Stehlíka z Vojenského historického ústavu v Praze to však mohlo být i obráceně, tak jak byli vojáci v Británii na tuto akci vycvičeni.

Říšský protektor Reinhard Heydrich (1904-1942)

„Jan Kubiš provede na auto útok bombou, která má za úkol auto zastavit. Případnou druhou bombou má zaútočit na osádku vozidla. Gabčík měl celou věc pojistit – buď pistolí, nebo samopalem. Na tom, že Gabčíkův samopal nevystřelil, se shodují všichni, i když nevíme, proč se tak stalo. Navíc netušíme, k čemu došlo jako prvnímu,“ popisuje historik.

Heydrich ležel v nemocnici na Bulovce. A svět se dozvídal o nejvýznamnější akci protinacistického odboje v Protektorátu Čechy a Morava.

Život v Praze se kvůli vyšetřování zastavil

„Pro představitele protektorátu šlo o skutečný šok. Vyšetřování se rozeběhlo okamžitě. Bylo velice podrobné. Celý prostor byl uzavřen a začali být vyslýcháni svědci – lidé, kteří byli v tramvajích na místě atentátu i lidé z okolních domů. Byla přerušena vlaková doprava, Praha byla prakticky odříznuta od světa. Bylo vyhlášeno stanné právo a začaly domovní prohlídky,“ říká Eduard Stehlík.

Začalo nejkrutější období v historii českého národa, heydrichiáda. Bála se i Helena Vovsová: „Báli jsme se toho, co bude a zda nás budou také vyslýchat.“

O krk jí šlo v Panenských Břežanech v těsné blízkosti Heydricha a jeho ženy mnohokrát. Poví nám o tom v dalším dílu našeho seriálu k 70. výročí atentátu na Reinharda Heydricha.


Zvětšit mapu: k atentátu došlo nedaleko ulice V Holešovičkách

autor: jas
Spustit audio