Beefeateři můžou sledovat olympijský maratón přímo z Toweru

Od Buckinghamského paláce až k londýnskému Toweru a zpět poběží na olympiádě maratónci. Královskou olympijskou disciplínu tak budou moci sledovat v ulicích davy diváků. Skoro tisíciletý Tower patří k symbolům britské monarchie a je také malou vesničkou, ve které žijí rodiny strážců hradu. Jejich parádní uniformy dobře znají turisté, kteří se s nimi rádi fotí.

O půl desáté večer se otevírá brána a strážce Toweru nás zve dovnitř. Prokazujeme se vstupenkou na Ceremoniál klíčů, nejstarší vojenský obřad na světě. Strážce v působivé červené uniformě vypravuje o ceremoniálu, na který mě pozval sám šéf beefeaterů, česky pojídačů hovězího, jak se úctyhodným strážcům Toweru říká už od 17. století. Prý proto, že si mohli vzít z královského stolu tehdy vzácného hovězího masa dle libosti.

„Vedu 37 strážců, kteří tady žijí. Naším úkolem je chránit Tower a panovníka. Střežíme královské klenoty a také provázíme návštěvníky po hradu,“ vysvětluje John Koehane, sympatický muž s hustým plnovousem a modrýma očima. Z fotografie na stěně shlíží na jeho pracovní stůl královna.

Strážcem Toweru se může stát pouze příslušník Britské armády, který v ní odslouží nejméně 22 let a je mu mezi 40 a 50 lety. Strážci však nejsou součástí armády, pracují pro National Trust, organizaci, která spravuje historické památky.

Strážci chrání královnu, korunovační klenoty a provádějí turisty po Toweru

Ceremoniál klíčů se koná už šest století

Johna Koehana zavedla vojenská kariéra do Singapuru, Thajska, Ománu, na Falklandy a do Severního Irska. Není divu, že je nadmíru spokojen, když vyměnil život v kasárnách v nejrůznějších končinách světa za Tower.

„Je to velmi prestižní místo. Když se podíváte do historie, jsem teprve 38. v pořadí. Pro mě je velká čest být u něčeho, co má tak dlouhou tradici,“ popisuje John Koehan. „Vždyť každodenní Ceremoniál klíčů se odehrává už přes šest století bez jediného přerušení,“ připomíná obřad uzamykání hradu, který patří k jeho každodenním povinnostem.

Hodiny ukazují osm minut před desátou, když se ve tmě blíží velitel stráže yeomenů. V jedné ruce nese lucernu se svíčkou a ve druhé mu do tiché noci cinká svazek velkých klíčů od hradu. Připojí se k němu vojenská eskorta, zazní rázné povely a skupina odpochoduje uzamknout vnější dubová vrata. Na zpáteční cestě jí do cesty vstoupí vojenská hlídka.

Strážci žijí v areálu Toweru

„Stůj, kdo přichází?“ zeptá se hlídka. „Klíče královny Alžběty,“ zazní odpověď velitele yeomenů. „Projděte, klíče královny Alžběty. Všechno je v pořádku,“ zareaguje hlídka.

Právě v Toweru jsou uloženy korunovační klenoty

Tradiční rituál končí pod obloukem Krvavé věže, kde šéf stráže zvolá: „Bůh ochraňuj královnu Alžbětu.“ Hlavní strážce odnese klíče do královnina domu, kde zůstanou přes noc.

Hrad opouštíme malými dvířky ve vratech. Strážci je zavírají a odcházejí do svých příbytků. Žijí tu ve stínu historie a tradic, které chrání mohutné zdi Toweru.


Zobrazit Tower na větší mapě

autor: jas
Spustit audio