Bezdomovci nejsou páchnoucí alkoholici, dokazují v Londýně

13. listopad 2012
Zblízka

Kdo zná ulice velkoměsta lépe než ten, kdo na nich žije? To byla výchozí myšlenka originálního charitativního projektu v Londýně. Díky němu mohou turisté poznávat britskou metropoli v doprovodu netradičních průvodců, totiž bezdomovců. Jsou zasvěcení, vtipní, levní a dozvíte se od nich spoustu informací, které v bedekrech nenajdete.

„Byl to dobrej táta, ale mizernej manžel,“ popisuje 54letá Viv Askelandová rozpad svého partnerského vztahu. Je to trochu zvláštní bezdomovkyně. Pochází z Norska, země sociálního blahobytu, ale na ulici se ocitla až v Londýně.

„Mám dvě děti, je jim 21 a 23 let. Když jsme se rozvedli, neměla jsem, kde bydlet, protože dům patřil mému bývalému manželovi,“ pokračuje.

Čtěte také

V britské metropoli žije už 37 let, z toho posledních 10 let bez vlastní střechy nad hlavou. Většinu svého bezdomovectví strávila přespáváním na kanapích a gaučích u známých a kamarádů, čemuž se příhodně říká sofa surfing.

Když poznáváte Londýn z perspektivy bezdomovce

„Když jsem se ocitla na ulici, tohle byl první dům, kde jsem spala. Můžete sejít dolů a jeden nebo dva lidé se tam vyspí. Není vás vidět z ulice, což je výhoda, protože na vás nemůže nikdo zaútočit,“ ukazuje Viv.

Prohlídka Londýna s bezdomovci vás zavede na neobvyklá místa

Bezdomoveckému průvodci zaplatíte 10 liber za zhruba 90minutovou prohlídku, což je na londýnské poměry rozumná investice. Pomůžete mu vydělat si nějaký peníz, dáte jeho dni náplň a rozmnožíte houf lidí, kteří se na lidi bez přístřeší nedívají skrz prsty.

„Dostane se vám historického pohledu na Londýn z perspektivy bezdomovce. To je na těchto prohlídkách skutečně unikátní,“ uvádí Mike z londýnské King’s College.

Bezdomovce vnímáme většinou abstraktně

„Znáte Richarda Harrise? To je ten co hrál Albuse Brumbála v prvních dvou filmech o Harrym Potterovi. Když byl v Londýně, pokaždé bydlel v hotelu Savoy a navštívil právě tuto hospodu. Ke mně byl štědrý, někdy mi dokonce dal 20 liber, jindy zase všechny drobné, co měl po kapsách,“ sype Viv z rukávu jednu z mnoha historek, o kterých se v bedekrech nepíše a běžní průvodci je v repertoáru nemají.

„Většinu bezdomovců vnímáme abstraktně, jako další osobu bez střechy nad hlavou. Málokdo před sebou vidí člověka, který má problém. Proto nám turistické prohlídky pomáhají vidět normální lidi, jednoduše někoho, kdo potřebuje pomoc,“ míní Charlotte, vděčná účastnice prohlídky.

O netradiční prohlídky je zájem

S projektem originálních bezdomoveckých prohlídek přišlo sdružení The Sock Mob, které napřed lidem bez domova rozdávalo teplé ponožky. Odtud také pochází jeho název. Teď rozdává ztracenou důstojnost a turisté zjišťují, že bezdomovci nejsou jen páchnoucí postavy s výraznou zálibou v alkoholu, ale také lidské bytosti.


Zvětšit mapu polohy Londýna

autor: Jiří Hošek
Spustit audio