Britská kniha připomíná československé vlastence za války

Speciál Radiožurnálu k 70. výročí atentátu na Reinharda Heydricha nás dnes zavede do anglického města Leamington Spa. Zdejší vojenskou posádkou prošla většina československých parašutistů, kteří se připravovali k vysazení do protektorátu. V lázeňském parku je malá fontána, kterou zdobí český lev. Voda stéká po kopuli ve tvaru padáku. Je na ní vyryto sedm jmen parašutistů, kteří svůj poslední boj svedli v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze.

V minulém dílu našeho seriálu jsme navštívili místo ve Skotsku, které za války sloužilo jako základna pro výcvik speciálních jednotek.

Když jsem se v místní turistické informační kanceláři ptal, kde fontánku najdu, ukázali mi malou knížku nazvanou Čeští vlastenci v Leamingtonu. Našli i telefonní číslo na jejího autora Alana Griffina.

„Vždy mě zajímala místní historie. Chodíval jsem do parku a díval se na památník. Zastavoval jsem se u něj a na desce si četl příběh. Od České legionářské obce jsem získal adresy George Pavla a Josefa Kalaše. O všem jsem s nimi mluvil,“ vypráví mi Alan Griffin.

Na místě velitelství jsou dnes lázně

To už vytáčí telefonní číslo na Jiřího Pavla. Když odcházel z republiky, nebylo mu ani 18 let. Podobně jako další ho čekala strastiplná cesta přes Balkán do jižní Francie a po její kapitulaci lodí do Liverpoolu a na první základnu československých jednotek. Odtud se přemístil do posádky v Leamingtonu.

„Dostal jsem forda. Byl určen pro posádku jednoho kulometu. Můj velitel byl Adolf Opálka. Byli jsme určeni k tomu, abychom v případně vysazení Němců zajišťovali určitý prostor,“ vzpomíná.

Vojáci byli rozmístěni v okolí Leamingtonu. Ve městě bylo velitelství. Viktoriánská vila však byla v 60. letech zbourána. Na jejím místě dnes stojí centrum lázní.

60letá žena konečně našla svého otce

Také o tom píše Alan Griffin. „Když má kniha vyšla, volala mi řada lidí. Ptali se, jestli bych jim neudělal přednášku o českých vojácích v Leamingtonu a atentátu na Heydricha. Jeli jsme proto do Prahy a nafotografovali místa, která jsou s tím spojena. Dal jsem dohromady asi hodinové povídání doprovázené diapozitivy,“ říká autor.

„Přišla jedna žena. Bylo jí něco přes 60 let. Její otec byl v české armádě, ale s její matkou ženatý nebyl. Nikdy ho nepoznala. Znala jen jeho jméno – Peroutka. Chtěla se dozvědět víc. Podařilo se mi na jednom webu najít jeho fotografii. Jiří Pavel potvrdil, že byl na seznamu parašutistů. Když jsem té ženě fotografii dal, potvrdila, že se její syn jejímu otci velice podobá. Bylo to dojemné,“ vzpomíná Alan Griffin.

V dalším dílu našeho seriálu si připomeneme, že Reinharda Heydricha zřejmě stála život jeho nedůvěra k českému lékaři.


Zvětšit mapu: Leamington Spa v Británii

autor: jas
Spustit audio