Čert nikdy nespí, vědí v Jaslovských Bohunicích a pořádají cvičení

17. říjen 2012
Zblízka

Historicky největší simulace jaderné havárie začala na Slovensku. Cvičení má předem daný scénář – z elektrárny v Jaslovských Bohunicích unikne radiace, je potřeba evakuovat lidi z okolí a varovat sousední státy. Cvičení dopadne samozřejmě dobře. Během příštích dvou dnů se však zaměstnanci i civilní obyvatelstvo pořádně zapotí.

Uprostřed jaderné elektrárny se zvedá ze země malý travnatý pahorek. Vedou do něj dveře s turniketem. Hned za ním jsou neprodyšná vrata, přetlaková komora, pár schodů dolů a pak už jen betonové chodby a ostré světlo zářivek.

„Tady se shromažďují informace, které posíláme dál, tedy na Úřad jaderného dozoru, obvodní úřad a ministerstvo,“ říká ředitel jaderné elektrárny Milan Molnár.

Desítky židlí v krizovém řídícím středisku zahřívají nervózní zaměstnanci směny. Na nástěnné mapě se posunuje fiktivní radioaktivní mrak a na monitorech blikají poruchová hlášení. Kdyby z elektrárny opravdu unikla radiace, dají se odsud záchranné a evakuační práce řídit pět dnů, aniž by kdokoli musel ven. „Je to možná jedno z nejlepších středisek v Evropě,“ domnívá se Milan Molnár.

Jodid draselný jde na odbyt

Vesnice Červeník je od elektrárny vzdálená vzdušnou čarou asi šest kilometrů. Na život s atomem si tu dávno zvykli. Cvičení proto vyhlížejí na obecním úřadě s klidem.

Jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích čeká velké cvičení

„Lidé přicházejí, zapíšeme je do seznamu a staré jodové tablety vyměníme za nové. Jodid draselný jde na odbyt jako teplé rohlíky. Už tu bylo 93 domácností z celkových asi 500,“ říká úřednice.

Do cvičení se zapojí i místní. Vybrané skupiny odjedou do evakuačního střediska. Tam jim změří radiaci a případně je dekontaminují.

Cvičení tu nepodceňují

Dvě důchodkyně za plotem jsou rády, že se jich to netýká. „Je mi 83 let a jsem nemocná. Jádra za humny už se nebojím,“ tvrdí jedna z nich.

Cvičení rozhodně není zbytečné. Právě v Jaslovských Bohunicích totiž vědí, jaké to je, když dojde ke skutečné havárii. V roce 1976 tu v elektrárně při výměně palivových článků zemřeli dva lidé. Od té doby je jedna část areálu mimo provoz.

Kdysi vůbec první jaderná elektrárna v bývalém Československu dnes celkem pěkně zapadá do krajiny. Je obklopená poli a stromy. Pamětníci ovšem vědí, že čert nikdy nespí.


Zvětšit mapu jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích

autor: vob
Spustit audio