Česko je v Pyrenejích španělskou vesnicí. S jednou výjimkou

24. červen 2013

Tour de France bez Pyrenejí? To si asi ani nikdo nedovede představit. V náročných kopcích se během roku prohánějí (nebo spíše šplhají) stovky, možná tisíce cyklistů. Bagnères de Bigorre, kde končí jedna z etap, leží v trochu zapomenutém kraji – alespoň pro nás. Mnozí z nás o tomto městečku uslyší vůbec poprvé. A stejné je to i opačně. Pro místní jsme prostě španělskou vesnicí, přestože Španělsko najdete hned za kopcem.

V Bagnères de Bigorre ani nevědí, kde Česká republika vůbec je. „Opravdu nevím, ale musí to být chudá země, ne? Potkal jsem nějaké Čechy, kteří pracovali tady v hotelu. Byli milí,“ říká mi starší pán přímo z Bagnères.

Marně jsem z něj doloval jméno alespoň nějakého českého fotbalisty. Neúspěšně. „O fotbalu toho bohužel moc nevím. Tady sledujeme ragby,“ podotýká.

Muž, který sbírá kola

Ale nakonec to tak tragické není. Potkal jsem totiž Marca, který má zajímavý koníček. Sbírá stará kola. „Mám rád kola a zároveň historii. Z tohoto souběhu zřejmě vznikla moje záliba. Mám doma asi 150 kol,“ říká.

Sám na kole často jezdí. Letošní Tour bude sledovat hezky zblízka – díky svému povolání. Pracuje totiž v telefonní společnosti a před každou etapou a hned po ní musí instalovat telefonní kabely. Jistě si zblízka prohlédne i samotná kola, i když ta moderní nesbírá.

Do Pyrenejí se přistěhoval. „Nejsem odtud, pocházím z Bretaně,“ vysvětluje. „Přijel jsem sem kvůli práci a jsem tu spokojený. Navíc je to tady pro kolo ideální. V zimě jezdím cyklokros, v létě na silnici. A to nejen doma: rád vyrazím třeba i na Mont Ventoux. Celkově se mi však Alpy zdají snazší než Pyreneje.“

Marco je vášnivý sběratel historických kol

Z Pyrenejí do Veselí nad Moravou

Marco naši zemi dobře zná. Nejen proto, že kamarádí s podobným sběratelem, jako je on sám, s Robertem Štěrbou, ale letos se u nás dokonce zúčastnil světového šampionátu na historických kolech, kde obsadil krásné druhé místo.

Možná to je jediný současný obyvatel Pyrenejí, který něco ví o České republice. Navíc Marco si pamatuje každý detail, a to včetně místa, kde se mistrovství světa velocipedistů konalo: Veselí nad Moravou.


Zvětšit mapu: Bagnères de Bigorre

autor: jšm
Spustit audio