Čínská generace na rozcestí

Ve druhém díle Generace na rozcestí uslyšíme o sociálních problémech, které řeší mladí Číňané v Pekingu. A také o tom, co na životě v České republice oceňují tři zástupci přibližně pětitisícové čínské komunity.

Kateřina Procházková: Kritická situace mladých v Číne
Mladá Číňanka HeXuLi má vysokou školu a mluví třemi jazyky, přesto nemůže v Pekingu najít práci. Ekonomický růst totiž nejde ruku v ruce se sociálními změnami. HeXuLi, neboli Lída, vystudovala v Česku střední školu. Po návratu do Pekingu pak absolvovala na prestižní univerzitě anglistiku. Už půl roku je ale v zemi „s ekonomikou budoucnosti“bez zaměstnání.

Většina jejich spolužáků, se kterými před rokem promovala jsou na tom obdobně. Jak Lída vysvětluje, některým pomůže najít práci rodina přes guangxi, tedy přes konexe. Práci za pomoci známostí získává více než polovina uchazečů. Tak se podařilo prosadit i příteli Lídy, který vlastní myčku na auta. Svými příjmy financuje domácnost, na luxusní život to ale nestačí. S Lídou bydlí v chutongu - tradičním domku, obytná plocha má 20 metrů čtverečních. „Chceme se přestěhovat, musím ale nejdříve najít práci a až pak můžeme koupit byt…je tady zima, není tady záchod…“, vysvětluje Lída.
Poslechněte si celý příspěvek zahraniční zpravodajky v Honkongu Kateřiny Procházkové! Jaké problémy řeší mladí lidé v nejrychleji rostoucí světové ekonomice?

02599881_9.jpeg

Zuzka Rejchová: Čínská komunita v Čechách – splněný sen?
Jing Lu přijela do České republiky jako většina mladých Číňanů a Číňanek s rodiči. Bylo jí 15 let a stěhování viděla jako příležitost začít nový život, v té době totiž nebyla vůbec šťastná.
Šťastný nebyl v Číně ani Wen Jin. Sice se narodil rodičům jako jediný syn a nemusel tak čelit důsledkům čínské populační politiky, jenže Wen Jin je homosexuál. A tak v roce 1993 využil příležitosti vyrazit na Západ a v Praze založil pobočku šanghajské obchodní společnosti. Český trh byl v té době ještě neprobádanou a pro čínské podnikavce velmi lákavou oblastí. Stejně jako pro otce Li Meng, která se rozhodla opustit s rodiči Čínu ve 14 letech, možná i proto, aby se nemusela tolik učit.

V České republice žije v současnosti kolem 5 000 Číňanů, jejich komunita působí vedle té vietnamské trochu neviditelně, a to i kvůli neznalosti češtiny. Jazykovou bariéru pak boří hlavně mladá generace, která si svůj život v Číně po letech strávených v zemi krtečka a fotbalu nedovede představit.
Poslechněte si celý příspěvek reportérky Zuzky Rejchové o tom, jak mladí Číňané vidí svůj život v České republice!


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: Susana , kpr
Spustit audio