Devátá etapa Tour de France: Saint-Girons – Bagnères-de-Bigorre

7. červenec 2013

Další etapa Tour de France se sice jede v horách, ale uspět mohou i ti cyklisté, kteří se nebojí sjezdů. A kdyby měli více času, mohli by nabrat síly v lázních.

Čtěte také

Pyreneje v celé své kráse – tentokrát se nejede na Tourmalet, který bude peloton míjet v těsné blízkosti. Několik jiných vrcholů však ke spokojenosti televizních diváků postačí. Hned po startu můžete před Moulis vidět románský most d'Aubert, který je zastávkou na cestě poutníků do Santiaga de Compostela.

Etapa však neskončí vysoko v horách. Trochu paradoxně mohou uspět ti, kteří se nebojí sjezdů, protože od posledního vrcholu La Hourquette d'Ancizan se do Bagnères-de-Bigorre pojede už jen z kopce.

Právě toto poslední stoupání jsem jel nedávno autem. Nezdálo se mi zas tak vražedné a ani auto jsem nezavařil. Problémem může být úzká silnice.

Z vrcholu je nádherný výhled – kamera může právě odtud sledovat cyklisty i na několikakilometrovou vzdálenost. Silnice se navíc klikatí, takže bude obklopená karavany a diváky.

Cílové město: Bagnères-de-Bigorre

Dva týdny před závodem byly pod vodou nedaleké Lurdy a řeka Bigorre se také občas vylije z koryta. Pokud by se tak stalo, zaplavila by i unikátní výstavu mapující příběh cyklisty jménem Eugène Christophe, který přesně před sto lety ztratil šanci na vítězství v Tour, ale získal mnohem více.

Od posledního vrcholu etapy, který je La Hourquette d'Ancizan, se pojede už jen z kopce

Během sjezdu z Tourmalet zlomil vidlici kola, šel pěšky deset kilometrů, našel kovárnu, kolo si sám opravil a etapu s čtyřhodinovou ztrátou dokončil. Do historie Tour se tak zapsal zlatým písmem, a to za odvahu.

V cílovém městě cyklisté dlouho nezůstanou. Letadlem se přesunou k Nantes, kde je čeká volný den. Kdyby však v Bagnères měli více času, mohli by nabrat síly v lázních s přírodní minerální vodou.

Čtěte také


Zobrazit devátou etapu Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio