Edinburgh? Bývalé sídliště, kterým se inspiroval pařížský architekt

Na seznamu světového dědictví UNESCO najdeme také skotskou metropoli Edinburgh. Toto město postavené na pahorcích je plné starobylých domů z tmavého kamene a vévodí mu okázalý hrad.

Střídání stráží na edinburghském hradě sledují desítky turistů. Je to mohutný dobře opevněný komplex postavený na dávném vulkanickém útesu. Hrad patří ke skotským národním symbolům. V roce 1140 se na něm poprvé sešel skotský parlament a v roce 1566 se tu královně Marii Stuartovně narodil syn Jakub, který později usedl nejen na skotský, ale i anglický trůn.

„Edinburgh vznikl jako sídliště. Vidíte tu vyvřelinu, která tvoří páteř mezi hradem a zámkem. Nahoře je hrad a v údolí pod ním stojí zámek Holyrood Palace, který vznikl jako klášter,“ ukazuje honorární konzul České republiky Paul Millar.

„Králové bydleli na hradě, který byl velmi studený, ale pohodlný. Jenže daleko pohodlněji bylo v klášteře v údolí, a tak si ho nechali přestavět na zámek,“ vysvětluje Paul Millar s nímž se z hradeb díváme na hlavní osu starého města, která se nazývá Royal Mile.

První mrakodrapy měly 13 pater

„Mezi palácem a hradem je vzdálenost 1600 metrů, tedy Královská míle, která vede po sopečném hřbetu. Po něm vedli směrem domů taková žebra, uličky, kde bydleli dělníci. Na hlavní ulici pak bydlela šlechta,“ nastiňuje Paul Millar.

Výhled na Edinburgh

„Čím chudší lidé, tím vyšší poschodí. Ve městě totiž nebylo místo, ale lidí přibývalo. A tak vlastně vznikly jedny z prvních mrakodrapů, které měly třeba i 13 nebo 14 poschodí,“ uvažuje Paul Millar.

Co dům, to historická památka. Hygienické podmínky ve středověkém městě bez kanalizace však byly úděsné. „Když obyvatelé vylévaly nočníky do ulice, museli podle předpisů zakřičet,“ poznamenává Paul Millar.

Edinburghem se inspiroval i baron Haussmann

„Šviháci, kteří se ráno vraceli z hospod, dostávali sprchu přímo na hlavu. Městská rada se tedy rozhodla, že se s tím musí něco dělat. Proto si najala architekta a začala stavět nové město, které je založené na principu pravidelným ulic s terminálními náměstími,“ popisuje Paul Millar.

Střídání stráží u hradu

„Všude jsou průhledy, na jejich konci vždycky něco stojí – významná budova, socha. Potom to okoukal Haussmann a postavil podle tohoto konceptu Paříž. Jenže pravoúhlé ulice předvynalezl tenkrát dvacetiletý James Craig,“ upozorňuje na závěr Paul Millar.

Nové město vzniklo na konci 18. století a UNESCO ho na seznam světového dědictví zapsalo stejně jako starou část Edinburghu.


Zobrazit Edinburgh na větší mapě

autor: jas
Spustit audio