Edvarda Beneše dodnes v Anglii připomíná autobusová zastávka

Je tomu 75 let, kdy německý generální štáb začal připravovat plán na přepadení Československa. Fall Grün nakonec zůstal jen na papíře, protože československá vláda na základě mnichovské dohody postoupila Německu pohraniční území bez boje. Prezident Edvard Beneš abdikoval a odešel do exilu v Británii, kam později zamířila i většina československých vojáků, kteří chtěli v zahraničí bojovat za svobodu své okupované vlasti.

V minulém dílu našeho seriálu jsme se ptali po tom, proč se k atentátu na Reinharda Heydricha nikdy nikdo oficiálně nepřihlásil.

Útočištěm prezidenta a jeho spolupracovníků se od roku 1940 stalo hrabství Buckinghamshire severozápadně od Londýna. Beneš se sem přestěhoval z londýnské čtvrti Putney, odkud ho vyhnalo bombardování Londýna. Ve vesnici Aston Abbotts se ubytoval ve staré budově bývalého panství.

„Většinou tu zůstalo všechno stejné, zvnějšku se na obytné budově nic nezměnilo,“ provádí mne domem mladá Angličanka Angela. Libuje si, jak je pro její rodinu se třemi dětmi prostorný.

Ukazuje mi velkou kuchyni, kde měl Beneš pracovnu. Za domem pak trávník, na kterém hrál se svými hosty kroket. Paní Benešová na prostranství u zadního vchodu podávala čaj.

Spíš než do kostela chodili vojáci do hospody

„Má rodina vedla poštu a obchod v Aston Abbotts. Jako kluk jsem dovážel poštu do opatství, kde bydlel Beneš. Jeho bodyguardi žili ve stanech za budovou. Každé ráno mě zvali na šálek kávy,“ vzpomíná 85letý Bernard Osbourne, který často Beneše vídával na procházce se psem. Nikdy s ním prý nemluvil, jen se vždy pozdravili.

Jdu se podívat do místního farního kostela sv. Jakuba, kam českoslovenští vojáci chodili. Častějšími hosty však zřejmě bývali v Royal Oak, typické hospodě s bílou omítkou a doškovou střechou staré 500 let.

Tady měl kdysi Edvard Beneš kancelář

Dávám si v ní pivo a živě si představuji, jak tady před 70 lety českoslovenští vojáci sváděli mladé Angličanky. Jeden takový pokus dokonce skončil svatbou.

Nedaleko žili i Benešovi spolupracovníci

„Mezi vesnicemi Aston a Wingrave dal Beneš postavit autobusovou zastávku. Když ráno jezdil do úřadu v Londýně, viděl tam děti, jak na ně prší, tak poskytl peníze na čekárnu, aby se měly kde schovat,“ říká Bernard Osbourne.

Dodnes používanou zděnou zastávku, která je nejviditelnější českou stopou v hrabství Bucks, si prohlížím cestou do několik mil vzdálené vesnice Wingrave. V honosném domě, který vypadá jako zámeček, žili někteří Benešovi spolupracovníci v exilu. Občas tam pobýval i ministr Jan Masaryk.

Nedaleko Aston Abbotts leží Edington, kde působil štáb československé zpravodajské služby. V Hockliffe byla radiová stanice, která udržovala spojení s československými parašutisty shozenými do protektorátu. Kousek odtud procházeli speciálním výcvikem.

V příštím dílu našeho seriálu přiblížíme osobnosti, které jsou známé především jako zrádci a kolaboranti s nacistickým Německem.


Zvětšit mapu: Aston Abbotts nedaleko Londýna

autor: jas
Spustit audio