Filmový cyklista vypadá spíš na ragby. Ale film o Tour má úspěch

28. červen 2013

Zítra začíná na Korsice první etapou jubilejní 100. ročník Tour de France. Pro Francii je to velký svátek, stejně jako pro desítky miliónů diváků u televizních obrazovek na celém světě. Celý červen se v místech startu a dojezdu etap promítal film, který už je ve francouzských kinech a vzdává hold tomuto závodu – a divákům se líbí. Tour se tedy dostala i na filmová plátna, ostatně filmové záběry se ve filmu střídají s těmi reálnými, které se natáčely při posledním ročníku Tour de France.

Film se jmenuje Le Grand Boucle – tak se totiž Tour de France přezdívá. Vypráví příběh mladíka, který měl jet Tour v doprovodném voze, ale nakonec ho šéf vyhodil, žena odjela na dovolenou bez něj a on sám se rozhodl absolvovat Tour tak, že trasu závodu absolvoval vždy den před pelotonem. Brzy si ho všimla média a začala se o něj zajímat mnohem více než o samotnou Tour.

Ve filmu jsou použity nádherné reálné záběry závodu a jeho nejpodstatnější část se točila na mytickém kopci Tourmalet, o kterém každý mluví s uznáním. „Tourmalet – to je to nejtěžší,“ tvrdí cyklisté.

K hlavnímu hrdinovi se nakonec víc hodili amatéři

Marc Bruning, aktivní cyklista, má na radnici v Bagnères v Pyrenejích na starosti sport. „Měl jsem dát dohromady asi třicet cyklistů, figurantů,“ popisuje, jak vypadala příprava na natáčení filmu Le Grand Boucle.

Marc Bruning, aktivní cyklista, má na radnici v Bagnére  v Pyrenejích na starost sport

„Vybral jsem lidi, které dobře znám, kteří jezdili profesionálně a pořád jsou na kole každý den. A když jsme se potkali s Clovisem Cornillacem, hlavním hrdinou, museli jsme se smát. Vůbec totiž nevypadá jako cyklista, spíše jako hráč ragby. Má široká ramena a porovnání jeho a týmu nevypadalo dobře. Nakonec jsem proto musel vybrat opravdové amatéry, kteří by k němu šli o něco lépe,“ vypráví Marc Bruning, ředitel turistického úřadu.

Clovis Cornillac, který se dlouhé měsíce na hlavní roli připravoval, hrál dobře. „Je opravdu velmi věrohodný. Během filmu máme dojem, že jsme na opravdové Tour. Já sama se na tento závod dívám každým rokem, miluji ho,“ říká starší paní po odchodu z kina.


Zvětšit mapu: Bagnères v Pyrenejích

autor: jšm
Spustit audio