Generace na rozcestí: Fenomén „Body Modi“

9. září 2012

Tradice zdobení lidského těla umělými zásahy do kůže je prastará a jde napříč kulturami i etniky. Tetování či jizvení hrálo nejrůznější role – často šlo o součást náboženských či iniciačních rituálů, ochranu před nemocemi nebo nepřízní osudu, symbol společenského postavení či připomínku důležitých událostí v životě.

Osobité druhy tetování najdeme u Maorů i u Inuitů, u evropských námořníků i severoamerických Indiánů. Zatímco právě tetování je dnes masově rozšířenou záležitostí téměř po celém světě, s Robertem Candrou a Jiřím Hoškem se v další části seriálu Generace na rozcestí zaměříme na další, poněkud extrémnější formy zdobení těla.

Česko: Bolest jako přítel
28letý student David představuje své „body modi“ – tetování, jizvy a piercingy na nejrůznějších místech, popisuje, jak zvládal bolest při propichování penisu či řezání do kůže, a vysvětlí, jestli jsou pro něj tělesné ozdoby důležitější, než potenciální zaměstnání, kde by mu mohly být na obtíž. O motivaci lidí k extrémním zásahům do těla vypráví i FouSage, jeden z nejzkušenějších českých průkopníků a nadšenců pro tělesné modifikace, který sám sobě i druhým zdobí těla už patnáct let. Dozvíte se, k čemu jsou překonávání bolesti a staré rituály v dnešní době dobré.
Poslechněte si celou reportáž Roberta Candry.

02714973_6.jpeg

Víc se o body modification dozvíte na www.painart.cz

Británie: Bez průkazu žádný piercing
Málo pigmentu, ale spousta tetování. Takový obrázek zpravidla nabízejí opalující se těla britských turistů na evropských plážích. V některých vrstvách britské společnosti je tetování stejně samozřejmé, jako čištění zubů. U dnešní mladé generace je přístup k tetování a piercingu nejednoznačný.

„Britští středoškoláci moc nevědí, co chtějí. Rozhodují se pro jednoduché tetování, často třeba symbol příslušnosti k nějaké partě, nebo kmeni, jak se tu říká. Hodně „frčí“ hvězdičky, srdce, jména nebo jednotlivá písmena. Dělají se obrácené kříže, pentagramy a spousta vyloženě stupidních věcí a to je asi něco, co se nikdy nezmění,“ říká Tamara, původem z chorvatského Osijeku, která pracuje v jednom z vyhlášených camdenských salónů třetím rokem.

Teenager, který právě přišel a chce piercing, nemá průkaz totožnosti a nemůže doložit svůj věk. Záruka tatínka nestačí, Tamara je neoblomná. Pravidla v Británii jsou totiž jasná; piercing od16 atetování od 18 let.

Celebrity typu Rihanny, hvězdy televizních reality show a samozřejmě slavní sportovci, jako třeba David Beckham. To jsou podle expertů největší inspirace pro tuctové mladé Brity z hlediska tetování. Je tu ale ještě jedna sorta zájemců.
Poslechněte si celou reportáž Jiřího Hoška.

autoři: Jiří Hošek , Robert Candra
Spustit audio