Judista Lukáš Krpálek hraje při trénincích fotbálek

14. září 2011
Zblízka

Dvacetiletý judista Lukáš Krpálek dosáhl před pár dny svého největšího úspěchu, když obsadil na mistrovství světa v Paříži třetí místo. Stal se tak jednou z českých medailových nadějí letních olympijských her v Londýně. Na své zápasy se připravuje v pražské hale na Folimance, a tak jsme se tam za ním vypravili i my.

V tělocvičně haly na Folimance právě začíná trénink Lukáše Krpálka a dalších šesti judistů pod vedením trenéra Libora Švece, který vhodí na tatami hadrový míč, což je znamením toho, že se bude hrát fotbálek.

Úsměv Lukáše Krpálka neopouští

Trenérův čtyřčlenný tým nakonec vítězí nad tím, za který hraje Lukáš Krpálek, ale že by prohra Lukáše nějak deprimovala, to se říct nedá. „Fotbal není moje hra, ale je to spíš aktivita za rozehřátí,“ vysvětluje s úsměvem. „V hale se mění okna, a tak se musíme vždycky trochu rozehřát,“ dodává.

To už však poslouchá trenéra, který popisuje, co mají jeho svěřenci dělat. „Budeme střídat sérii kombajnů se sérií, v níž se otočíte a přitáhnete nohy,“ říká Libor Švec.

Judisté tedy udělali trakaře, ale po rukou po tělocvičně nechodili, jak jsme zvyklí ze školních let, nýbrž skákali mohutnými skoky přes celou místnost tam a zpátky. To vše pětkrát. Podobných cvičení, při kterým se svaly mužů v kimonech napínaly k prasknutí, zvládly celkem deset. Pak už zbývalo jen protažení.

Na soupeře se připravuje u videa

„Tyto cviky děláme celkem často. Nevím, kdo je vymyslel, ale myslím, že je to judistické, a když si člověk dá čtyři pět sérií, tak je doslova hotový,“ popisuje Lukáš Krpálek. „I když to nevypadá, tak to dá zabrat,“ přiznává ještě s úsměvem po více než hodinové dřině.

Zajímalo mě, zda vůbec někdy přijdou chvíle, kdy mu z tváře úsměv zmizí. „Třeba když večer před závodem dostanu los, to je nejhorší. Čekám, až ho trenér přinese, a nevím, s kým vlastně budu zápasit,“ zmiňuje. „Pak se dívám na video s judistou, s nímž se utkám, abych okoukal jeho chvaty a pohyby. Druhý den už mi nezbývá nic jiného než jít na to,“ shrnuje svůj způsob přípravy Lukáš Krpálek.

A že to Lukášovi opravdu jde, se můžeme přesvědčit v posledních letech neustále. Snad mu kondice vydrží až do Londýna.


Zvětšit mapu polohy tréninkové haly na Folimance

autor: pka
Spustit audio