K moři Petra Kvitová nejezdí za opalováním, ale trénovat

11. duben 2012
Zblízka

Jako dítě Petra Kvitová s rodiči k moři nejezdila. Veškerý volný čas všem sebral tenis. I díky tomu má Česká republika po dlouhé době jednu z nejlepších hráček na světě. Teď to celé platí naopak. Petra Kvitová jezdí pravidelně k moři, aby se mezi nejúspěšnějšími udržela, a také proto, aby obstála v náročné sezóně bohatší o letní olympijské hry v Londýně.

Wimbledonská šampiónka nyní nejezdí k moři odpočívat, ale tvrdě trénovat. Konkrétně do Beleku, městečka zhruba 50 kilometrů od turecké Antalye.

Jamie Bedwell je jedním z nejšťastnějších manažerů široko daleko. Jako Angličan ví, že je Wimbledon tím nejdůležitějším turnajem na světě. Do jeho hotelu jezdí běžně fotbalové kluby i různé národní týmy, ale jen jeden šampión z All England Clubu.

Na Petře Kvitové obdivuje její skromnost, přirozenost i komunikativnost. Líbí se mu, jak je zapálená do tréninku, protože jen talent by pochopitelně nestačil. Je podle něj psychicky velmi silná. Považuje ji zkrátka za velkou osobnost, na kterou musí být Češi pyšní. Rád by ji tu samozřejmě uvítal i za rok.

Petra Kvitová je pro Jamieho Bedwella speciálním hostem, ovšem zdaleka ne jediným. Poznáte to všude, kam se v hotelu nebo jeho okolí podíváte. Většina ubytovaných lidí tady, zdá se, jen tak relaxuje, ale těch, kteří chtějí sportovat, tu potkáte také hodně.

Trénink Petry Kvitové bolí

Česká tenisová jednička v Beleku trénuje spolu s juniory Barborou Krejčíkovou, Václavem Šafránkem a Adamem Pavláskem. Kondiční trenér tohoto mini týmu Jozef Ivanko tak musí být stále schopný improvizovat.

V záloze má vždy několik variant, ať už podle počtu lidí nebo počasí. Kupříkladu běhat po pláži se dá ve vichru, jaký duje právě teď, jen stěží. „Ale ráno, když jsme byli venku kolem osmé, to bylo super,“ pochvaluje si.

Natrénováno však prý je – podle Jozefa Ivanka dokonce i něco málo navíc. „Mohl sis s námi zatrénovat a natočit reportáž, jak bolí trénink Petry Kvitové!“ láká mě. No, protentokrát raději zůstanu v roli pozorovatele. Sledovat trénink v klidové poloze má také své kouzlo.

Jsme na fotbalovém hřišti, kde není slyšet skoro nic než dunění větru. K vidění toho nicméně je dost. V hodině cviků s činkami, velkým míčem, posilovacími pásy a gumou nejsou žádné prostoje.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

„Šlo o silový trénink zaměřený i na tenisový pohyb – s posilováním a rozvojem dynamické síly v horních končetinách,“ popisuje snažení tenistů Jozef Ivanko. I bez vyzkoušení si dovedu představit, že takové kolečko bolí, stejně jako běhání po pláži, do kopce nebo cvičení v posilovně.

Petra Kvitová při tréninku

„Bolí to, to ano. Moc příjemné to není, snad jenom masáž nebo sauna po večeři. Jak dopolední, tak odpolední tréninky nejsou úplně jednoduché. Ale od toho jsme tady. Nestěžujeme si. Když nás něco bolí, máme tady maséra a fyzioterapeuta. Vzali jsme je letos poprvé, hodně nám pomáhají,“ líčí Petra Kvitová slasti i strasti soustředění v Turecku.

Kde v sobě neustále bere motivaci k dalšímu tréninku, vlastně ani samotná tenistka neví. „Máme tu dva kluky, kteří vždy dělají víc než my holky. Já toho zase chci vždy udělat trochu víc než ostatní. Mám to tak dané, nikdy v ničem nepolevím,“ říká Petra Kvitová, která ví, že čím více se teď naběhá, tím lépe se bude na kurtu cítit.

Loni jen krátce po návratu z Turecka vyhrála velký antukový turnaj v Madridu. Jak teď v rámci motivace připomíná Jozef Ivanko novým účastníkům soustředění, titul získal do měsíce každý, kdo se tady loni nedaleko Antalye potil.


Zvětšit mapu: Petra Kvitová trénuje v městečku Belek nedaleko turecké Antalye

autor: jpa
Spustit audio