K návštěvě Hyde Parku patří i pomník princezny Diany

Proslulý Hyde Park je spolu se sousedními Kensingtonskými zahradami největší londýnskou rekreační zónou. Užívají si v ní běžci, cyklisti i jezdci na koních. V jezeře Serpentine se lidé v létě koupou. Během letní olympiády v Londýně je vystřídají maratónští plavci. V parku budou soutěžit také triatlonisté.

Do cesty se mi pletou kachny, které se přes asfaltovou cestičku spěchají smočit do rybníka. Labutě natahují krky a loudí pamlsek, po trávníku běhají šedohnědé veverky. Zatímco oči žasnou nad pěkným přírodním prostředím, uši nepřestávají vnímat tlumený monotónní hukot velkoměsta. To abych nezapomněl, že jsem uprostřed Londýna.

„Mám rád barvy a tady jich najdete hodně. Taky je tu klid – na to, že jsme v centru Londýna. Někdy si jen tak maluju. Učím textilní design a tady nacházím spoustu inspirace. Jen se podívejte, kolik odstínů zeleně a kolik různých tvarů listů existuje. To je bohatství přírody,“ povídá mi muž, který si do bloku kreslí květ rostliny.

Hyde Park patří k nejstarším londýnským parkům. Za Jindřicha VIII. byl uzavřenou honitbou. Pro veřejnost ho otevřel Karel I. Ve spojení s Kensingtonskými zahradami vytváří nejrozsáhlejší zelenou plochu v Londýně.

Sídlo britských panovníků ze 17. století

„V roce 1689 král Vilém III. a královna Marie koupili velký dům na západní straně parku. Známý architekt Christopher Wren ho přeměnil na královský palác Kensington, ve kterém pak bydleli,“ vysvětluje můj průvodce po Kensingtonském paláci.

„Prostor před palácem dostal v podstatě dnešní podobu za královny Karolíny. Jejím koníčkem bylo zahradničení. Před palácem nechala vybudovat kruhový rybník a na místě někdejšího Jindřichova napajedla jezero Serpentine,“ dodává.

Momentálně je palác plný návštěvníků, kteří jsou zvědavi, jak sídlo britských panovníků ze 17. století po dvouleté rekonstrukci prokouklo. Prohlédnout si mohou i novou výstavu věnovanou vládě královny Viktorie, která se v paláci narodila.

Hyde Park patří k nejstarším londýnským parkům

Žila tu i princezna Diana

„Větší část paláce je stále soukromá. Má samostatný vchod. Počet apartmánů se mění podle toho, kdo v nich bydlí. Nejdéle – 40 let – tady žila sestra královny Alžběty, princezna Margareta, než v roce 2002 zemřela,“ uvádí průvodce.

„Žila tady také princezna Diana. Obývali s princem Charlesem několik pokojů. Od svatby až do chvíle, kdy se rozešli. Pak Dianě nabídli, aby zůstala a apartmán používala pro sebe,“ říká průvodce.

Památník Diany, princezny z Walesu, která tragicky zahynula při automobilové nehodě v roce 1997, turisté při návštěvě Hyde Parku a Kensingtonských zahrad obvykle nevynechají. Originální pojetí je dílem americké krajinné architektky Kathryn Gustafsonové a krásně zapadá do zdejšího prostředí.


Zvětšit mapu: Hyde Park v Londýně

autor: jas
Spustit audio