Láska z Terezína happy endem neskončila

Atentát na Reinharda Heydricha, ke kterému došlo před 70 lety, vnímáme zpravidla jako pomstu na tyranovi, který po svém příchodu do protektorátu rozpoutal vlnu represí proti českému národu. Rozměr atentátu však naše území přesahuje. Heydrichovým hlavním posláním bylo realizovat konečné řešení židovské otázky. Ze všech německých pohlavárů to byl právě on, kdo nejvíc prosazoval myšlenku vyhlazení Židů.

V minulém díle našeho seriálu jsme se zaposlouchali do vzpomínek Heleny Vovsové, která jako mladá dívka pracovala pro Linu Heydrichovou na zámku v Panenských Břežanech.

Pokus nacistického Německa vyhladit ze světa židovskou populaci patří k nejtemnějším kapitolám druhé světové války i samotného dvacátého století. Obětí holocaustu byla také Zdenka Fantlová z Rokycan. Její cesta s Davidovou hvězdou na kabátě začala v Terezíně.

Láska nevymizela ani v Terezíně

„Měla jsem tam snoubence, byli jsme velice zamilovaní,“ vzpomíná. „Z Terezína neustále chodily transporty na východ. Nikdo nevěděl, kam odcházely a co se s nimi potom dělo.“

„V červnu roku 1942 najednou na východ odcházel takzvaný trestní transport. Můj snoubenec v něm odešel. Než ráno v dobytčáku odjel, dal mi na prst plechový prstýnek a řekl: ‚Je to náš snubní prsten. Když to přežijeme, po válce si tě najdu a budeme už navždycky spolu,‘“ vytahuje paní Fantlová tenký plíšek z obálky a dává mi ho do dlaně.

„Ten prstýnek pro mě znamenal absolutně všechno – lásku a naději. Drželo mě to až do konce války. Prošla jsem mnoha koncentračními tábory i čtyřmi sty kilometry pochodu smrti. V Belsenu nás nakonec osvobodili Angličané. Prstýnek jsem stále měla u sebe na provázku,“ vzpomíná.

Zdeňka Fantlová dnes žije v Londýně

V Londýně se vrátila do časů heydrichiády

Svého Arna se nedočkala. Trestní komando vypravené pár dnů po smrti Heydricha nacisté zlikvidovali. Zdenka Fantlová žila ve Švédsku, pak v Austrálii a posledních dvacet let bydlí v Londýně. Z okna bytu se dívá do Kensingtonských zahrad. Dům postavený těsně před válkou se jmenuje Porchester Gate.

Aniž to tušila, vrátil ji do časů heydrichiády. Právě tady totiž sídlila za druhé světové války československá vojenská zpravodajská služba. Její šéf, plukovník František Moravec, tady v říjnu 1941 připravil plány pro výsadek Anthropoid. Jeho cílem byl atentát na Reinharda Heydricha.

„Když jsem se o tom dozvěděla, ptala jsem se na to portýra. Byl to Portugalec, který mnoho nevěděl. Říkal: ‚Jo, jo, stále sem chodí nějací lidé, ptají se na to a já jim nemohu nic říct.‘ Až později jsem se dozvěděla, že generál Moravec tady bydlel. Udělali nám plaketu na vnější stěně domu,“ říká paní Fantlová.

Do domu Porchester Gate v Londýně se podíváme i v dalším dílu našeho seriálu.


Zvětšit mapu: Porchester Gate v Londýně

autor: jas
Spustit audio