Livigno: Přes den se lyžuje, večer nakupuje

Ze sjezdovky rovnou do obchodu – přesně to nabízí italské Livigno, které má v oblibě i stále více milovníků zimních radovánek z České republiky. Toto středisko ležící vysoko v horách u hranice se Švýcarskem nabízí nejen desítky kilometrů upravených sjezdovek, ale také láká na levné nákupy. Je totiž bezcelní zónou.

Čeština zní u mnoha z celkem 30 lanovek v Livignu už od časného rána. Horské středisko ležící v 1800 metrech nad mořem si totiž oblíbily jak rodiny s dětmi, tak jednotlivci, kteří v minulosti jezdili do francouzských Alp.

„Sjezdovky jsou širší a lepší než ve Francii. Překvapilo mě to,“ pochvaluje si zdejší svahy asi 40letý Čech, podle kterého je velkým plusem i samotná poloha Livigna.

Pětitisícové městečko je totiž doslova obklopeno více než sto kilometry sjezdovek, na které se dostanete přímo ze samotného centra obce. Někteří Češi sem jezdí dokonce jen na prodloužený víkend. Z Prahy je to zhruba 700 a z Brna pak 800 kilometrů.

Livigno láká turisty také k nakupování. Je totiž bezcelní zónou

Cestu si radši naplánujte předem

Kdysi od světa téměř odříznuté Livigno je dnes se sousedním Švýcarskem, přes které Češi nejčastěji jezdí, spojené 10 kilometrů dlouhým tunelem. Nezbytné je však vědět, že ten bývá od 10 do 18 hodin uzavřený, proto je nutné si cestu tam i zpět dobře naplánovat.

Ani toto omezení však zahraniční turisty od návštěvy Livigna neodradí. Jedním z hlavních důvodů jsou vedle skvělého lyžování i ceny v obchodech. „Můžete tu nakoupit celou řadu výrobků od vyhlášených světových značek, ať už jde o módu, elektroniku nebo další spotřební zboží. Livigno je totiž bezcelní zónou,“ vysvětluje jeden z radních.

„Tuto výjimku získalo už za Rakouského císařství, kolem roku 1840. A proto se zejména večer místní obchody zcela zaplní,“ pokračuje.

Socha ze sněhu v italském středisku Livigno

Livigno ožívá po setmění

A skutečně. Jen co se zastaví vleky a v uličkách lemovaných dřevěnými domky se setmí, celé Livigno doslova ožívá. Z restaurací a barů zní hudba, vzduchem se line vůně opékaných uzenin i horkých nápojů a obchody se mění v hotový babylón jazyků.

Poslední den pobytu pak všichni doplní nádrž auta, litr benzínu vyjde zhruba na 25 korun, a zamíří domů.


Zobrazit Livigno na větší mapě

autor: mir
Spustit audio