Malotřídka ve Staré Vodě možná zanikne, ubývá jí žáků

31. leden 2012
Zblízka

Někdo bojuje o zrno, jiný o koryto. Ve Staré Vodě na Chebsku bojují o školu. Protivníkem pedagogů nejsou úřady ani školská reforma, ale nedostatek žáků. Ten už před lety vyřešili jednotřídkou, kam chodí prvňáci až třeťáci. Škola patří, co se počtu žáků týká, mezi nejmenší v republice.

Školník a zároveň učitel Martin Vlasák vyzývá děti, aby se usadily. Vyučování dnes začíná stejně jako vždy – děti si společně s ním zazpívají. Třídou začíná znít oblíbená pohádková melodie písně Statistika nuda je.

Právě statistika v této třídě není příliš příznivá. Žáky bych spočítal na prstech dvou rukou, plus bych si půjčil prst mladého muže, který stojí vedle mě. „Máme 11 dětí,“ potvrzuje ředitel Martin Vlasák. „Jde o spojenou první, druhou a třetí třídu.“

Nebojte se, čtete správně. Martin Vlasák skutečně kromě funkce učitele a školníka vykonává také ředitelskou úlohu. „Jsme zvyklí dělat vše společně. Jsem proto školník, učitel i ředitel. Plat samozřejmě dostávám jen jeden,“ směje se.

Školu bude možná muset dotovat obec

O patro níž se nachází mateřská škola, již navštěvuje kolem patnácti dětí. „Patnáct šestnáct,“ upřesňuje paní učitelka Eva Vlaštovková. Obavy z toho, že jejich školu zavřou, ji samozřejmě trápí. „Něco jsme tu vybudovali a neradi bychom o to přišli. Tato škola je navíc rodinná, neradi bychom ztratili dobrý kolektiv,“ svěřuje se.

Do silného kolektivu pedagogů patří ještě družinářka Jana. Školičku zatím společně drží nad vodou, ovšem trošku jim zavařila Hana Vopičková. To není žádná úřednice, ale okatá druhačka, která se brzy přestěhuje do jiné vesnice. Tím pádem počet žáků poklesne na kritickou hranici deset.

Trojjediná bytost školník, učitel a ředitel však má záchranný plán. „Máme připravené řešení. Musíme otevřít čtvrtý ročník, abychom pokryli minimum, což je podle vyhlášky deset dětí,“ přibližuje.

Prvňáci a čtvrťáci pospolu? Žádný problém

Kdyby se přeci jen ve Staré Vodě nedařilo a nějací rodiče zase zvedli kotvy, musela by škola dostat výjimku a na platy pedagogů by začala přispívat chudá obec. Už takhle stojí provoz školy přes půl miliónu ročně, ale školu tady chtějí, říká starostka Eva Procházková. „Škola má nejen funkci výchovnou, ale i kulturní. Žáci vystupují na každé obecní akci,“ vysvětluje.

Jednotřídky jsou mnohdy v podezření, že jejich kvalita výuky je nižší. Přece není možné učit v jedné třídě prvňáky a čtvrťáky dohromady. To ovšem pan řídící odmítá. Děti si prý naopak pomáhají a jde jim to k duhu. Navíc podle starostky už školou ve Staré Vodě prošlo mnoho žáků, kteří to dotáhli hodně daleko. A bez následků.


Zvětšit mapu: budoucnost základní a mateřské školy ve Staré Vodě je nejistá

autor: lsm
Spustit audio