Marihuana za pultem a bez předpisu? Vítejte v Coloradu

4. prosinec 2012
Zblízka

Čeští zákonodárci rozhodují o prodeji konopí pro lékařské účely. Skoro polovina států v USA už má v této otázce jasno. Třeba v Kalifornii se marihuana na předpis vydává už 16 let. A v Coloradu a Washingtonu se v prodeji marihuany rozhodli zajít ještě dál. Lidé v referendech rozhodli, že legální bude i koupě marihuany čistě pro zábavu.

Nápis nad vchodem hlásá Denver Relief neboli Denverská úleva. Jde o jednu z legálních výdejen marihuany na lékařský předpis v hlavním městě státu Colorado. Zdejší voliči začátkem listopadu rozhodli, že kdo bude chtít, může si konopí kupovat stejně jako třeba alkohol.

Stát má však nějaký čas na to, aby stanovil jasná pravidla a vydal licence. Jedinými místy, kde lze marihuanu legálně koupit, tak zatím zůstávají výdejny jako Denverská úleva.

V čekárně příchozí vítá stylová hudba a spolumajitel podniku Ean Seeb. Po předložení řidičského průkazu dostane zákazník průkazku návštěvníka, bez které nemůže dovnitř. Veškeré dění snímají videokamery. Bezpečnostní opatření jsou přísná a musejí se dodržovat.

Přes dvoje další bytelné dveře s bezpečnostními zámky se prochází do samotné prodejny. Prvním silným vjemem je pronikavá vůně konopí, kterou je místnost doslova prosáklá.

Prodej marihuany je svázán přísnými opatřeními

Uspořádání připomíná banku, zákazníci si zboží vybírají u přepážek. Ochutnat ho však nesmějí. Užívání marihuany přímo ve výdejně je nezákonné.

Výdejna marihuany Denver Relief, prodejní průkazky

Nejmenší a nejlevnější množství marihuany v nabídce je jeden gram a stojí 12 dolarů, v přepočtu asi 240 korun. V nabídce je několik různých odrůd. Největší množství, které Ean smí prodat, je jedna unce. To je zhruba 28 gramů za 335 dolarů, tedy asi 6.700 korun.

Prodavači procházejí přísnou úřední kontrolou. Stát nařizuje, že jim musí být 21 let, musejí v Coloradu žít přinejmenším dva roky a nesmějí mít záznam v rejstříku trestů.

Eanově výdejně se daří. Má přes tisícovku klientů, kterým se tady důsledně říká pacienti, a zaměstnává přes dvě desítky převážně mladých lidí. Legalizaci užívání marihuany pro rekreační účely Ean vítá, ale do tohoto typu prodeje se nijak zvlášť nehrne.

„Jsme podnikatelé a chápeme, že to může být výhodné, ale zatím zvažujeme naše možnosti,“ vysvětluje Ean s tím, že už teď se jejich podniku daří. Z marihuany prodávané pro zábavu se bude platit 15procentní spotřební daň a není úplně jisté, kolik lidí bude chtít konopí kupovat v obchodě, když ho mohou už teď pěstovat v malém množství přímo doma bez hrozby postihu.

Colorado nastartovalo trend, který bude zřejmě pokračovat

V Coloradu se zatím na první pohled nic nezměnilo. Hlavní změna je v postoji policie. Ta už zastavila trestní stíhání osob zadržených kvůli držení malého množství konopí. Strážcům zákona ubylo práce a uživatelům se svobodněji dýchá.

Výdejna marihuany Denver Relief

Velkou měrou se o to zasloužila mladá aktivistka Betty Aldworthová. Několik let vedla kampaň za legalizaci marihuany v Coloradu a pro její zastánce je teď hrdinkou, kterou znají po celých Spojených státech.

„Prohibice marihuany nijak neomezila její dostupnost. Místo toho posiluje organizovaný zločin a obohacuje kriminálníky. Vytlačila její prodej na ulici, kde je nebezpečný a nekontrolovatelný. Její legalizace dostane marihuanu do řádného prodeje za pultem a do rukou obchodníků s licencí. Ti budou muset dodržovat jasná pravidla a chovat se podle zákona,“ shrnuje Betty Aldworthová.

Legalizace marihuany má ve Spojených státech samozřejmě i nadále své zapřisáhlé odpůrce. Třicet států z padesáti dál zakazuje i její prodej na předpis. Ale trend je zřejmý: států ochotných tolerovat obchodování s konopím přibývá.

Voliči v Coloradu a ve státě Washington učinili historický krok, který už se nedá vzít zpět. Je jen otázkou času, kdy budou další státy následovat.


Zvětšit mapu: v Coloradu je možné koupit marihuanu bez předpisu

autor: vpo
Spustit audio