Ministr školství Josef Dobeš míří k maturitám

10. květen 2011
Zblízka

Taky vám ještě běhá mráz po zádech, když si někdy vzpomenete na svoji maturitu? Zdají se vám opakovaně sny o tom, že jste zkoušku z dospělosti nesložili? A co teprve, když se jedná o státní dohled! A to doslova. Byli jsme totiž u toho, když ministr školství Josef Dobeš zahájil návštěvu středních škol, aby se podíval na fungování státních maturit. Zamířil na střední zdravotnickou školu v Příbrami a na chvilku se posadil na židli maturitního komisaře.

Přesně v devět hodin ráno se otevřely dveře zdravotnické školy. Kolem postávaly hloučky slušně oblečených studentů, přesně tak, jak se k maturitě patří. Mezi sebou si zvědavě špitali, koho že to ředitel školy Václav Kočovský vítá. Postupně jim dochází, že je to člověk, který se loni v červenci rozhodl spustit maturity pod státním dohledem – ministr školství Josef Dobeš.

„Mám v plánu udělat si den co den výlet do škol. Jste v kontaktu s Cermatem? Dotazovali jste se na něco?“ ptá se hned v úvodu své návštěvy ministr.

Po krátké diskuzi o státních maturitách a plánech do příštího roku, ale i o slabinách nových maturit, přišla zajímavější chvíle. Ministr Josef Dobeš procházel školou do třídy maturantů. „Jdu vás pozdravit a povzbudit. Vzpomínám si na svou maturitu a na to, jakou jsem měl trému. Držím palce,“ říká maturantům.

Josef Dobeš, ministr školství

Ti se ho ptají například i na maturitní zkoušku z matematiky. Proč není také ústní, jako maturita z jazyků? „To je výhoda pro toho, kdo se dá na matematiku,“ odpovídá s úsměvem ministr a zajímá se, jestli někdo maturuje z chemie a biologie. Zkoušku z této kombinace by podle svých slov určitě neudělal.

Strach a nervozita gradují. Nejvíc asi v momentu, kdyJosef Dobeš vstupuje do místnosti, kde komise zkouší studentku z předoperační a pooperační péče o pacienta. Uprostřed řeči se zastaví a zmateně si stoupne. Stejně jako všichni komisaři. „Nebudu zdržovat. Držím palce na potítku i tady. Ať vám maturita dobře dopadne,“ popřeje ministr.

Ne každý má to štěstí, nebo spíš neštěstí, že ho při maturitní zkoušce sleduje a poslouchá ministr školství. Ustála to. Co se jí honilo hlavou? „Bála jsem se. Přišli lidé, které neznám, proto jsem měla ještě větší strach,“ přiznává po zkoušce s tím, že ministra školství nepoznala.

Nakonec celou zkoušku ustála škola, maturanti i Josef Dobeš. Ten se zapsal do nové kroniky školy, zvládl i společné foto se všemi učiteli. První spanilá jízda je za ním. Do 7. června, kdy zkouška dospělosti pod taktovkou státu nebo spíš ministra školství končí, stihne objet ještě několik středních škol.


Zvětšit mapu: střední a vyšší zdravotnická škola v Příbrami

autor: klb
Spustit audio