Mladič je podle nich hrdina. Rozehnala je policie

30. květen 2011
Zblízka

Tisíce srbských radikálů chtěly v neděli večer v centru Bělehradu podpořit zatčeného generála Ratka Mladiče a protestovat proti jeho vydání do Haagu. Při potyčkách s policií bylo sedm lidí zraněno. Sedmdesát nacionalistů skončilo za mřížemi.

„Přišli jsme sem z vlasteneckých důvodů, abychom podpořili Ratka Mladiče. Milujeme Srbsko a Mladič je náš hrdina,“ říká třicátník Ivan. Má na sobě černé triko a na hlavě nosí černou kokardu, tradiční srbskou vojenskou čapku.

„Mladič je hrdina, protože bránil Srby proti muslimům a katolíkům,“ dozvídám se. O Srebrenici nechce Ivan ani slyšet, byla to prý odplata.

Na pódiu vystupuje také syn Ratka Mladiče. Podle něj není jeho otec žádný válečný zločinec a to, že ho chce srbská vláda vydat do Haagu, je prý zrada na Srbech.

Bez násilí se protest neobešel

Zatímco na pódiu řeční představitelé radikální Srbské strany, mezi demonstranty vybuchují petardy a hoří dýmovnice červeným a zeleným dýmem. Vše připomíná spíše fotbalový zápas.

Při protestech musela zasahovat policie

Na náměstí napochodovali i těžkooděnci a začínají ho vyklízet. Vzduchem létají petardy a dřevěné tyče. Po policistech v plné výzbroji létají dělobuchy a skleněné lahve.

Policie čistí prostor od protestujících demonstrantů. Na náměstí najíždí těžká technika. Demonstranti si to, co jim z vězení vzkázal Mladič – tedy aby se demonstrace obešla bez násilí – očividně příliš k srdci neberou.


Zvětšit mapu: Srbsko chystá vydání Ratka Mladiče kvůli zločinům v Bosně a Hercegovině

autor: Pavel Polák
Spustit audio