Nejoblíbenější skladatelé v Jižní Koreji? Smetana a Dvořák

2. červen 2011
Zblízka

Víte, kteří hudební skladatelé jsou v Jižní Koreji nejoblíbenější? Odpověď není těžká, i když ta jména mohou leckoho překvapit. Jsou to totiž Bedřich Smetana a Antonín Dvořák.

My Češi o sobě rádi tvrdíme, že co Čech, to muzikant. Vidí nás tak však i okolní svět? Znají vůbec ve světě českou hudbu? Symfonický orchestr Českého rozhlasu je právě teď na koncertním turné po Jižní Koreji. Za sebou má úspěšné koncerty v Pusanu a Soulu. Korejci mají českou hudbu skutečně rádi a překvapivě ji navíc i velmi dobře znají.

„Je to zvláštní pocit slyšet českou klasiku tisíce kilometrů od domova. Navíc s vědomím, že ani tady česká hudba není cizí,“ říká dirigent Petr Vronský.

Je to pravda? Mají Korejci skutečně představu o české hudbě? To jsem se snažil zjistit před koncertem v jihokorejském Pusanu. Po pár minutách lze moji zkušenost shrnout jednoznačně: znalost české hudby je určitě lepší než znalost angličtiny.

Většina oslovených skutečně českou hudbu zná, i když patrioty může zamrzet, že například Vltavu znají Korejci pod německým Moldau a o tom, že je to název české řeky, nemají ani tušení. Dokonce si myslí, že Má vlast je vlastně o Moldavsku. Známka ze zeměpisu by nebyla nejlepší, z hudební výchovy by však Korejci dostali určitě jedničku.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu není pro zdejší publikum neznámý. Do Jižní Koreje se vrátil po dvou letech. Tentokrát se přestavil na celkem pěti koncertech. Mnohde, jako třeba v jihokorejském Pusanu nebo Gumi, hráli rozhlasoví symfonici vůbec poprvé. A tak byl pan Kim, korejský producent, před začátkem turné maličko nervózní.

Na koncert v Pusanu lákají všudypřítomné plakáty

„Vím, že tady nejste poprvé… ale zatím byly koncerty jen v Soulu. Širší korejské publikum o pražských rozhlasových symfonicích neví, každý začátek je těžký,“ svěřuje se před začátkem vystoupení.

Hned po prvním koncertě však bylo jasné, že Symfonický orchestr získal Korejce okamžitě na svou stranu. „Bylo to úžasné,“ rozplývá se jedna z návštěvnic.

Přijetí českých hudebníků bylo opravdu vřelé. Natolik vřelé, že překvapilo i samotného dirigenta Petra Vronského.

Korejci českou hudbu milují

Proč vlastně mají Korejci tak rádi českou hudbu? Existuje pro to nějaký důvod?

Na koncertě potkávám pana Go. Profesí úředník má prý nejraději Bedřicha Smetanu. Básní o tom, že doma má dokonce nahrávku z roku 1990, když na Pražském jaru dirigoval Mou vlast Rafael Kubelík po návratu z exilu.

Jiní návštěvníci koncertů se zase neopomenou pochlubit, že byli v Praze a od té doby poslouchají českou hudbu. Pan Bang přivedl na koncert celou rodinu, aby si, jak říká, připomněli svoji dovolenou v Česku. „Předloni jsme byli v Praze v Národním muzeu na koncertě,“ vzpomíná.

Čeští symfonici při provedení Smetanovy Vltavy

Korejské publikum dobře zná české skladatele Smetanu a Dvořáka. Mají rádi Vltavu nebo Dvořákovu Novosvětskou. Ale upřímně, jiné české skladatele Korejci neznají.

Tinam Jung je jedním z největších znalců české hudby, několikrát za rok je v Praze a o české hudbě napsal řadu odborných článků. „Česká hudba je plná nostalgie, elegantní nostalgie. To se nám líbí. Korejci měli stejně pohnutou historii jako Češi a takový ten temný podtón ve vaší hudbě velmi silně vnímáme. Samozřejmě, že korejská a česká hudba jsou zcela odlišné, ale ve vaší hudbě cítíme melancholii, jako třeba ve Vltavě,“ přibližuje.

Ať už jsou důvody ryze prozaické, tedy vzpomínka na dovolenou v Praze, nebo emotivní, faktem je, že Korejci mají českou hudbu i české hudebníky opravdu rádi. Svědčí o tom i vyprodané sály na koncertech Symfonického orchestru Českého rozhlasu.


Zvětšit mapu: také v jihokorejském Pusanu sklidil SOČR úspěch

autor: jma
Spustit audio