Německo zažívá boom fotovoltaiky

2. srpen 2011
Zblízka

Německo je v oblasti solární energie světovou jedničkou. Fotovoltaikou vyrobí tolik elektřiny jako celý zbytek světa dohromady. A to i přesto, že jde o zemi, kde bývá často zataženo a prší. Solární panely má dnes na svých střechách více než 800 tisíc německých domácností. Do jedné z nich se teď podíváme.

Na střeše domku Ericha Kirschbauma ve Falkensee nedaleko Berlína je upevněno 24 solárních modulů, dalších 10 má na stříšce nad garáží. „Tyto panely jsou upevněny směrem na západ, což není optimální. Naopak stříška nad garáží je ideálně otočená na jih,“ vysvětluje.

„Když jsem zjistil, jak panely fungují, řekl jsem si, že je to výborný nápad. Půjčil jsem si peníze. Náklady se vyšplhaly na 30 tisíc eur, ale půjčku mám už dnes dávno splacenou,“ pokračuje Erich Kirschbaum s tím, že panely nechal postavit v roce 2007.

Současně vypráví, jak jeho rozhodnutí ovlivnil film Ala Gora Nepříjemná pravda a také zpráva bývalého šéfa Světové banky Nicholase Sterna vyzývající k boji proti globálnímu oteplování. „A tak jsem si řekl, že si na střechu postavím solární panely. Poté jsem zjistil, že tak můžu i vydělávat. Proto jsem začal stavět další a také přesvědčovat ostatní,“ zmiňuje.

Vydáváme se do místní školky. I na její střechu nechal Erich Kirschbaum vybudovat sluneční panely. Přesvědčený zastánce čisté energie věří, že to bude ideální vzor pro příští generaci. Proto na něj zapůsobí slova vychovatelky jako studená sprcha. O panelech totiž s dětmi nikdy nemluvila. „Rozčílilo mě to. Podle ní z toho školka nic nemá,“ stěžuje si později sousedce.

Erich Kirschbaum se už ve fotovoltaice vyzná

I rodina paní Schollové vsadila na fotovoltaiku. „Rozčilovalo mě, že za elektřinu platíme stále víc a přitom naše rodina uměla šetřit. Vždy jsme dbali, aby bylo vypnuté světlo, aby nebyl počítač, když na něm nikdo nepracuje, zapojený v síti. Panely máme od prosince, investovali jsme kolem 10 tisíc eur,“ popisuje.

Spolu s Erichem Kirschbaumem probírají, jak náklady během let klesly. Před třemi lety stály solární moduly třikrát víc. Erich dostává za kilowatthodinu 49 centů, paní Schollová už jen 37 centů. Tyto částky mají garantované na příštích 20 let.

Společně sledujeme oblohu, slunce se dnes neukázalo. „Jsem trochu skeptická, protože toto léto je špatné,“ poznamenává paní Schollová. „Ale duben byl dobrý, ne?“ oponuje Erich Kirschbaum. Jdeme se podívat do sklepa, jak to s tou dnešní výkonností při zatažené obloze vypadá. Erich mi vysvětluje jednotlivá zařízení. Jde o malé krabičky, které nezaberou příliš místa.

Solární panely nechal Erich Kirschbaum zřídit i na střeše místní školky

„Tady si zapisuji každý den. A skutečně jsem si všiml, že dříve jsme měli spotřebu 6 tisíc KWh za rok a po nainstalování solárních panelů je to kolem 4500 KWh. Člověk se stane uvědomělejším, když zjistí, co má jakou spotřebu. Třeba lednička má velkou. Tady mám saunu, do které jsem chodil dvakrát týdně. Teď vím, jak hodně bere proudu, a tak si ji dopřeji jen vzácně,“ popisuje.

Erich Kirschbaum by dokázal vyprávět o solární energii a energetických pravidlech snad celé hodiny. Právě německý přístup, kdy si lidé váží prostředí, ve kterém žijí, ho uchvátil natolik, že se do Spojených států, odkud před 20 lety přišel, už nechce vrátit.

autor: kls
Spustit audio