Nový typ písma si pochvalují děti i jejich rodiče

30. červen 2011
Zblízka

Děti si dnes ze škol odnesly svá vysvědčení. Prvňáčci na nich mají také známku ze psaní a někteří z nich se mohou pochlubit i tím, že se učili nový typ písma – Comenia Script. Jaký byl jeho první rok testování?

Nejprve trocha krátkého exkurzu do historie psacího písma a jeho výuky. První normou na školách bylo písmo učitele Tusta z roku 1862. Estetický vzhled převažoval nad rychlostí po celé 19. století. Pak nastalo jen několik změn: krasopisné písmo se v roce 1932 zjednodušilo a v roce 1969 bylo zrušené povinné psaní pravou rukou.

Do dějin výuky psaní se zapíše i letošní školní rok. Někteří prvňáčci se totiž na více než 30 základních školách učili psát podle nového typu písma – Comenia Script, tedy podle návrhu grafičky Radany Lencové. A jak jim to šlo?

Nového písma se děti nebojí

V 1.A pražské Základní školy Eden se začalo zlehka. Děti právě teď předvádějí, jak ve vzduchu píšou písmeno „e“. Podle jejich třídní učitelky Romany Šimlové byly v září důležité uvolňovací cviky na ruce. Pak děti psaly písmena mokrou houbou na tabuli a ke každému se učily i básničku.

„A – písmenko pro tebe, anděl letí do nebe!“ skandují například děti společně.

Mezitím se naučily u psaní správně sedět. Nohy vedle sebe, lokty na stole, přiměřeně zvednutá hlava tak, aby nepsaly nosem. Pak teprve otevřely první stránku písanky.

To bylo na podzim, kdy listí ze stromů už úplně zmizelo. Šestiletá ruka prvňáčka vedla nejdříve tužku po čarách, pak samohláskách, v lednu už spojila slova, dnes umí psát celé věty. Loni touto dobou některé z dětí měly strach, že se nenaučí psát.

„Obyčejné písmo mi připadalo těžké, tak jsem se bál, že mi nepůjde,“ svěřuje se například jeden z prvňáčků. Dnes už ho psaní baví.

V písmu prvňáčků byste různé spojovací prvky, vlnky a kličky hledali jen těžko. Comenia Script je totiž podobné písmu v knížkách. Ke kterému, podle zkušeností učitelů, stejně děti dojdou během čtvrté nebo páté třídy.

Comenia Script

„Jedna paní učitelka pro nás připravila kratičký diktát. Když jsme skončili, ukázala nám jednotlivé tvary písmen, na nichž nám ukázala, že jde skutečně o typ, k němuž lidé sami v zájmu rychlosti dospějí. Proč tak tedy děti neučit rovnou?“ říká Jana Churáčková, ředitelka pražské Základní školy Eden. Podle ní už většina rodičů u letošních zápisů do prvních tříd o výuku nového písma pro své dítě požádala.

Zkoušení nového typu písma pokračuje

Jenže na závěry po prvním roce testování je ještě brzy. Druhý rok bude důležitý, protože se psaní u dětí vyvíjí a lépe se tak pozná, jak nové písmo zvládly. „Čekáme, až bude pilotáž po druhém roce dokončena,“ vysvětluje paní ředitelka.

Jedno je jisté už teď. Comenia Script je velkou úlevou pro žáky s dyslexií nebo dysortografií. Prvňáčci se ho naučí rychleji než klasický pravopis, u kterého naopak zůstala 1.B stejné školy.

„Nechci říkat, co je horší, nebo lepší, tohle písmo však je snazší a čitelnější. Nebyly u nás děti, které by s ním měly problém, a podle dotazníků s ním byli spokojeni i rodiče,“ potvrzuje třídní učitelka Romana Šimlová.

Odborníci-grafologové kritizují, že je písmo pomalé. Psychologové zase ministerstvu školství doporučují pokračovat v testování. Tím se úřad řídí. V novém školním roce je na vedení školy, zda přistoupí k výuce nového typu písma, a za další rok se uvidí, co dál.


Zvětšit mapu: na Základní škole Eden v Praze testují nový typ písma

autor: klb
Spustit audio