Olympijská fotbalová utkání se budou konat pod ocelovým obloukem

Londýnské Wembley patří k největším a nejslavnějším fotbalovým katedrálám na světě. Vyvrcholí na něm také olympijské finálové zápasy mužů a žen. Český tým se tentokrát na olympiádu nekvalifikoval, ale v roce 1996 tu česká reprezentace hrála finále evropského šampionátu, v němž nakonec podlehla Německu. Zápas se konal ještě na původním stadiónu z počátku 20. let, který byl v roce 1948 centrem prvních poválečných olympijských her.

Na nové stadióny neměl válkou vyčerpaný Londýn ani pomyšlení. A tak se olympijský bazén ve druhé polovině her změnil v boxerskou arénu s ringem na pontonu na vodní hladině. Nebylo ani dostatek jídla a mnohé výpravy si s sebou přivezly zásoby z domova. Všechny potíže však překonávalo sportovní nadšení a přátelská atmosféra.

„Prostředí bylo opravdu hodně poválečné. Občas jsme viděli také vybombardovaná místa. Bydleli jsme u Henley a spali pod stany. Bylo to takové milé prostředí, protože Henley je rájem veslařů,“ vzpomíná na londýnskou olympiádu roku 1948 Jan Brzák-Felix z úspěšné výpravy kanoistů, kteří zvítězili hned na třech olympijských tratích.

Na Nové Wembley míří turisté

Zlato přivezl z Londýna také boxer Július Torma a z běhu na 10 kilometrů Emil Zátopek. V osobě legendárního sportovního reportéra Josefa Laufera byl na olympiádě v Londýně i Československý rozhlas. V rozhlasovém archívu se mimo jiné dochovala jeho reportáž z finále běhu na 1500 metrů.

Emil Zátopek přivezl z olympiády v Londýně zlatou medaili

Od roku 2008 stojí na místě zbořeného původního stadiónu Nové Wembley, fotbalový chrám z dílny proslulého architekta Normana Fostera. Jeho dominantou se stal ocelový oblouk. Do tubusu o průměru přes sedm metrů by se vešly i vlaky projíždějící pod kanálem La Manche. Díky originální konstrukci nebrání divákům ve výhledu na hrací plochu jediný sloup.

Do hlediště se vejde až 90 tisíc diváků. Wembley však žije i ve dnech, kdy na trávník nevkročí ani noha. Zblízka si ho přicházejí prohlédnout sportovní fanoušci. Průvodci je zavedou do šaten hráčů, tiskového střediska a také do hlediště, kde jim bouřlivou atmosféru při utkání přiblíží zvukové záznamy.

Starý stadión měl lepší atmosféru, myslí si někteří

„Stadión je neuvěřitelný, ale domácí tým olympijský turnaj asi nevyhraje. Brazílie také ne, má špatný tým,“ uvažuje Jose Huberto z Brazílie, který přijel do Wembley spolu se svou početnou rodinou.

Podle některých návštěvníků měl starý stadión ve Wembley lepší atmosféru

To mladý Mexičan věří národnímu týmu víc. „Doufám, že vyhraje Mexiku. A když se to nepodaří, tak snad tým Velké Británie,“ říká. „Stadión je obrovský, líbí se mi. Byl jsem se podívat i na dalších místech v Liverpoolu a Manchesteru, ale Wembley je větší a hezčí,“ hodnotí.

„Vybavení nového stadiónu je mnohem lepší, ale na starém byla lepší atmosféra,“ srovnávají starší pánové, kteří přijeli z Dorsetu. Na londýnskou olympiádu se prý těší, ale olympijský fotbal je nezajímá.


Zvětšit mapu polohy nového stadiónu ve Wembley

autor: jas
Spustit audio