Olympijské návštěvníky čeká ve Weymouthu jachting i stopy dinosaurů

V jachtařských soutěžích bude Česko na letošní olympiádě reprezentovat čtveřice závodníků – Veronika Fenclová, Michael Maier, Viktor Teplý a Karel Lavický. Za mořem a větrem se vydají na jih Anglie, na pobřeží Dorsetu.

Větrné vody kanálu La Manche nabízejí jachtařům vynikající podmínky. A že by při olympiádě nefoukalo, se bát rozhodně nemusí. Závody v plachtění se odehrají v blízkosti přístavů v Portlandu a Weymouthu. Na obou místech organizátoři zrekonstruovali a rozšířili mariny a vybudovali dokonalé zázemí pro jachtaře i diváky.

„Je tu nejmenší rozdíl mezi výškou hladiny při přílivu a odlivu z celé Británie. Ten činí jen dva metry, na některých místech osm metrů,“ popisuje Jacqui Gisbornová z turistické kanceláře ve Weymouthu a náruživá jachtařka.

„Proudění vody je tu mírné a jachtaře téměř neovlivňuje. Mají prostor 50 mil otevřeného moře, což je perfektní,“ připomíná a ukazuje, kde budou na svazích pobřežních kopců tribuny pro diváky a kde velkoplošné obrazovky.

Záběry prý vtáhnou diváky do závodu

„Pro diváky to bude největší zážitek, jaký kdy při sledování jachtařských soutěží na olympiádě mohli mít,“ domnívá se Jacqui Gisbornová. „Po celou dobu budou mít přehled o tom, jak se závod vyvíjí. Budou znát rychlost lodí a jejich pořadí,“ vyjmenovává.

Weymouth bude hostit jachtařské olympijské závody

Moderní technologie umožní předávat všechny informace na obrovské obrazovky ve Weymouthu. Podle Jacqui Gisbornové se budou střídat záběry pořízené kamerami na břehu, na bójkách a na samotných lodích. Diváci tak budou doslova vtaženi do závodu.

Další možností, jak sledovat jachtaře, bude vyhlídková věž. Kruhová prosklená gondola pro 70 lidí se během 20 minut vytočí na vrchol stožáru, do výšky 50 metrů. Pak se zase spustí dolů. Za jasného počasí se návštěvníkům otevře pohled 60 mil (téměř 100 km) daleko.

Jako z učebnice geologie

Weymouth s krásnou širokou pláží je tradičním anglickým letoviskem už od 18. století, kdy se tu králi Jiřímu III. natolik zalíbilo, že sem přijížděl po následujících 17 let. Pobřeží Dorsetu patří k nejkrásnějším v Anglii.

Západ slunce na pobřeží Dorsetu

Souvislý skalní masív o délce 150 kilometrů je názornou učebnicí geologie. Zajímavé geomorfologické útvary nebo zkameněliny se zachovanými stopami dinosaurů a jejich kosterních pozůstatků tak přispívají k poznání naší planety. Jurské pobřeží se díky tomu dostalo na seznam UNESCO.


Zobrazit polohu Weymouthu na větší mapě

autor: jas
Spustit audio