Olympioniky ve Wimbledonu čeká trávník a jahody se šlehačkou

Nejlepší čeští tenisté Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a Petra Kvitová už mají nominaci na londýnskou olympiádu skoro jistou. Vybírat se bude podle světového žebříčku na konci června. Místo turnaje dobře znají. Budou jím nejslavnější tenisové dvorce na světě, legendární Wimbledon.

Každý rok na přelomu června a července se tady odehrává nejznámější grandslamový tenisový turnaj na světě. Mezi jeho vítězi najdeme i čtyři česká jména – Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Martina Navrátilová, loni Petra Kvitová a v roce 1998 Jana Novotná.

„Myslím, že jsem byla v závěru mnohem agresivnější, což asi rozhodlo. Navíc jsem chtěla opravdu vyhrát,“ řekla tehdy čerstvá vítězka.

Wimbledon je nejprestižnějším turnajem už kvůli své historii. „Zdejší klub vznikl v roce 1868. A to ne tenisový, ale kroketový,“ říká Ashley Jones, průvodce po wimbledonském areálu. „Ve viktoriánské Anglii byl kroket oblíbenou hrou pánů a dam. Údery holí posouvali koule skrz branky k cílovému kolíku. Byla to pro ně společenská událost,“ dodává.

Na první tenisový turnaj přišlo 200 diváků

Nejslavnější tenisový turnaj na světě vznikl v roce 1877. To se porouchal jakýsi železný buben na úpravu kurtu. Tahal ho poník s koženými podkovami na kopytech. Klub neměl peníze na opravu, a tak uspořádal tenisový turnaj, na němž vybíral vstupné.

Dříve se ve Wimbledonu hrál kroket

Lístek na finálový zápas stál jeden šilink. Přišly se podívat dvě stovky diváků. Výtěžek z turnaje pokryl opravu zařízení a pár liber ještě zbylo. Proto se turnaj konal příští rok znovu. Letos začne 25. června. Pak přijde olympiáda.

„Začne asi tři čtyři týdny po wimbledonském turnaji, a tak budeme mít co dělat, abychom kurty dostali do dobrého stavu,“ přiznává Ashley Jones.

Wimbledon je společenskou událostí

„Ve Wimbledonu to není jednoduché. Jako jediný z grandslamů se totiž hraje na travnatém povrchu o výšce osm milimetrů,“ popisuje.

V roce 2010 zavítala na Wimbledon také královna Alžběta II.

„Wimbledon je nejen sportovní, ale i společenská událost. Patří k němu proměnlivé počasí, jahody se šlehačkou a Pimm’s,“ prozrazuje Ashley Jones.

Základ tohoto nápoje tvoří gin s limonádou. „Nesmí v něm chybět kolečko okurky, máta a kousky jahod a jablka,“ nastiňuje.

„Pimm’s vám zpočátku ani nepřijde jako alkoholický nápoj. Jeho sílu poznáte až tak po třetí skleničce,“ směje se Ashley Jones a ukazuje nejbližší stánek, kde ho prodávají.


Zvětšit mapu polohy areálu ve Wimbledonu

autor: jas
Spustit audio