Osmá etapa Tour de France: Castres – Ax 3 Domaines

6. červenec 2013

Rodinný piknik, trh s koňským masem i 15kilometrové stoupání – to všechno budete moci vidět při sledování osmé etapy Tour. Nezapomeňte si všimnout také „malých Benátek“, radí Jan Šmíd.

Čtěte také

První opravdový závod! Asi půl hodiny po startu okolo 12.30 hodin pojede peloton podél jezera Saint Férréol. Za hezkého počasí budou cyklisty sledovat tisíce lidí, mnozí od stolků s piknikem. Ideální místo pro klišé obědvající rodinky s pelotonem v pozadí.

Přibližně hodinu po startu projedou cyklisté celkem nenápadným městem Castelnaudary. Není na něm nic tak zvláštního, ale pokud uvidíte velké haly, tak vězte, že právě tady se trochu fixlovalo s masem. „Dobrůtky“ s koňským masem se vyráběly právě tady a Castelnaudary vešlo ve známost jako město jednoho z největších potravinářských skandálů posledních let.

Pak přejede peloton dálnici vedoucí z Montpellier do Toulouse a vydá se pomalu směrem na Pyreneje. Zůstává trochu záhadou, proč organizátoři nenavedli cyklisty o několik desítek kilometrů dál kolem známého středověkého městečka Carcassonne, ale vrtulník to svými záběry snad alespoň trochu napraví.

Malebné pozadí Tour

Před Pyrenejemi se bude projíždět tajemným krajem, kde prý je dosud ukryt poklad templářů. Jde o oblast před městem Couiza, kam se cyklisté dostanou kolem 15.30 hodin.

A pak už se bude stoupat. Strategickým místem je vrchol Pailhères, kde na cyklisty čeká více než 10% stoupání.

Cílové místo: Ax 3 Domaines

Nejde o město, ale o pouhý vrchol. Cyklisté budou mít za sebou obrovské 15kilometrové stoupání s 8% převýšením na Pailhères. Poté následuje ostrý sjezd a pět kilometrů dlouhé stoupání k vrcholu.

Bude to krásný „pyrenejský“ dojezd. Úzká silnice obklopená diváky na poslední chvíli uskakujícími před unavenými cyklisty. Sem peloton pohromadě určitě nepřijede.

Čtěte také


Zobrazit osmou etapu Tour de France 2013 z Castres na Ax 3 Domaines na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio