Pátá etapa Tour de France: Cagnes-sur-Mer – Marseille

3. červenec 2013

Krásný start. Začne se kousek od moře a kamera nepochybně zabere i nádherný dům s překrásnou zahradou, kde se usadil Auguste Renoir. Ve svých 67 letech si nechal postavit dům, kde je dnes muzeum. Ale nadchne především zahrada s olivovníky a spoustou květin.

Čtěte také

Renoir přivedl do Cagnes spoustu umělců, kterým se líbilo příjemné klima zejména v zimě. Matisse tady má dnes muzeum, v nedalekém Saint Paul de Vence je pohřben Chagall, žili tady Soutine, Derain, Dufy a další. Ne nadarmo se Cagnes říkalo Montmartre Azurového pobřeží.

Samotné městečko má dvě části. Spodní je u moře a není tak hezké, protože ho zastavěli betonovými hotely. Ale jeho horní část si udržuje typické provensálské kouzlo s okrovými domečky. Další fotogenické místo je Biot a pak už vystoupají cyklisté rovnou do Grasse.

To je město parfémů, což z televize nepůjde moc poznat, ale je v kopcích a můžete si ho vychutnat, protože chvilku potrvá, než k němu cyklisté vyšplhají. Jinak je to první „normální“ etapa po spektakulárním úvodu. Takže žádné dechberoucí záběry.

Cyklisté projedou Draguignanem, což je naprosto nudné místo, a i když potom čas od času narazíte na hezkou provensálskou vesničku, opravdu za to stojí až závěr. Nejprve nádherný přístav Cassis, kde žil náš malíř Rudolf Kundera. Vrtulník se určitě „vyřádí“ na známých calanques, zátokách s blankytně modrou vodou.

A potom Marseille. Čeká vás nepochybně Chateau d´If, odkud se prohrabal hrabě Monte Christo, katedrála Notre Dame de la Garde a hlavně velkolepý přístav. Všimněte si před vjezdem do přístavu pozoruhodné elegantní budovy, která vypadá jako krabička. Byla otevřena teprve nedávno a navrhl ji architekt Rudy Ricciotti. Je to muzeum civilizace, MuCEM, a mělo by se stát další z dominant měst.

Marseille

Ostatně o Marseille se říká, že je to město zločinu, kde si navíc příliš nepotrpí na čistotu a je lepší se mu vyhnout. Opak je pravdou.

Přistěhovalci a domorodci tu žijí téměř v harmonii a problematické jsou snad jen severní části města. V každém případě je Marseille zajímavá i po architektonické stránce, například hned u přístavu si jistě všimněte nápadné budovy v blízkosti pěší zóny, kterou navrhoval Norman Foster.

Cílové město: Marseille

Z vrtulníku naprosto impozantní. Fotogenický je přístav. Ale dovedu si představit, jaký chaos v dopravě tam způsobí Tour.

Na obyčejné projetí autem je to nejhorší město na světě, nikde, ani v Los Angeles, jsem nezažil takové zácpy. Vymotat se ze starého přístavu přes známý „bulvár zločinu“ Canebiére může trvat hodiny. Nedivil bych se proto, kdyby kvůli Tour půlku města evakuovali.

Čtěte také


Zobrazit Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio