Pomoc slovenským Romům? Okurky a těstoviny

20. leden 2012
Zblízka

Slovensko se už řadu let snaží najít správný recept, jak pomoci romské menšině a tím i celému státu. Bezmála každá nová slovenská vláda si romskou problematiku dává do priorit. Výsledky na první pohled nejsou příliš vidět. Statisíce slovenských Romů žijí pod hranicí chudoby a roste mezi nimi sociální napětí. Romové z několika vesnic v okolí Rimavské Soboty však měli štěstí. Před mnoha lety si jich všimnul jeden podnikavý rakouský farář.

Zapadlá vesnice Sútor leží poblíž maďarské hranice u Rimavské Soboty. 99 procent místních Romů je tu bez práce. Tím jedním zaměstnaným procentem je starosta Tibor Balog.

Spolu s ním obcházím vesnici. Na jednom dvorku nás vyhlíží optimistická paní, opírá se o smeták a ochotně se dělí o svoje radosti i strasti. „Mám šest dětí, on má sedm dětí a sociálka je málo. Neumíme z toho žít,“ říká.

Složitou finanční situaci pomáhají už nějakou dobu lidem v Sútoru překonávat humanitární organizace z Rakouska. Dovážejí sem třeba jídlo nebo oblečení. „Mám papuče, boty, svetr, kabát i ponožky,“ ukazuje paní.

Ještě nikdy jsem neviděl takovou bídu, vzpomíná farář

Podobně by se mohli užitečnými dárky z Rakouska pochlubit i Romové v okolních vesnicích. Abychom však pochopili, proč vlastně nějací Rakušané věnovali tolik energie i peněz do slovensko-maďarského pohraničí, musíme se přenést o nějakých 500 kilometrů na jihozápad a o řadu let zpátky.

Starosta Sútoru Tibor Balog

Jsme ve Štýrském Hradci, píše se rok 1996. Farář z kostela sv. Vincenta Wolfgang Pucher dnes na tu dobu vzpomíná: „Před 16 lety jsme zpozorovali, že se na ulicích ve Štýrském Hradci objevily skupiny žebrajících Romů. Měli klobouky na zemi, někteří hráli na hudební nástroje. Jediné, co mě v tu chvíli zajímalo, bylo, jak jim pomoct najít přístřeší. Až posléze jsem začal pátrat, odkud vlastně jsou.“

Romové, kteří zkřížili cestu faráři Pucherovi, byli právě ze slovenských vesnic u Rimavské Soboty. Farář je muž činu, a tak netrvalo dlouho a na Slovensko se osobně vydal.

„Ještě nikdy jsem neviděl takovou bídu jako v těchto vesnicích. Hodně to se mnou zahýbalo. Řekl jsem si, že pro ty lidi musím něco udělat přímo u nich doma,“ popisuje Wolfgang Pucher.

Okurky a těstoviny na rakouské stoly

Sútor se mezi vesnice podporované rakouskými humanitárními organizacemi dostal teprve nedávno. Rakušané tu finančně přispěli také na výstavbu sociálních bytů i na pomůcky v sútorské škole.

Sútor

Rakouský farář Pucher dlouho poslouchal stížnosti Romů na to, jak je všude diskriminují, jak nedostanou nikde práci, i když by pracovat chtěli, a tak jim práci dal. Vymyslel systém, kde Romové na Slovensku vyrábějí těstoviny a nakládané okurky, které se pak převezou do Rakouska, prodají se a výtěžek putuje zpátky do romských vesnic.

„Naše okurky jsou strašně dobré. Ve Štýrsku je prodává jeden velký obchodní řetězec a prodá se vždy celá várka,“ říká kněz, který by si na Slovensku zasloužil metál.

Situaci slovenských Romů sice nevyřešil, řadě konkrétních romských rodin však výrazně zlepšil kvalitu života. Někteří Romové dostali v Rakousku dokonce i práci, pro ty ostatní je rakouský farář aspoň zábleskem naděje, že žít se dá i jinak.


Zvětšit mapu: zapadlá vesnice Sútor leží poblíž maďarské hranice u Rimavské Soboty

autor: vob
Spustit audio