Pravčická brána představuje sexuální symbol Českého Švýcarska

Rokliny střídají rokliny na pár metrech, klikaté cesty kopírují potoky a říčky, domy jsou napasované mezi hrubé skály, které vypadají, že se každou chvíli zhroutí, a nad vším vyčnívají rozmanité pískovcové věže. Geografická členitost je nejvýraznější rys Českého Švýcarska a přitahuje turisty po staletí. Hlavně pak sexuální symbol Českého Švýcarska – Pravčická brána.

Turistům se za 150 let podařilo ošlapat a ztenčit pískovcovou Pravčickou bránu o šedesát centimetrů. Ředitel národního parku Pavel Benda to hodnotí s nadhledem: „Tvary pískovcových skal obdivujeme. Ale když to vezmete jako stavbu, tak obdivujeme ruiny. Avšak ještě nějakých pár miliónů let vydrží.“

To ovšem neplatí pro samotnou Pravčickou bránu. Na její pád by stačilo i zemětřesení. Ostatně geologové odhadují, že se samovolně rozdrolí za několik tisíc let. „Pak zmizí z povrchu zemského i sexuální symbol Českého Švýcarska,“ připomíná fotograf národního parku Václav Sojka.

„Pravčická brána svým tvarem symbolizuje ženství. Vedle stojí Malý Pravčický kužel, který se dá brát jako symbol mužství. To určitě přitahovalo lidi už v pravěku,“ dodává fotograf.

Pravčický důl v Národním parku České Švýcarsko

Kamenné bloky po celém národním parku se čas od času utrhnou nebo prasknou a pošetilí lidé se je snaží ukotvit pro další pokolení. Přitom není nic marnějšího. Turisté to sice nevidí, ale další skalní brány a věže pomalu a nepozorovaně vznikají. Na nový sexuální symbol stačí počkat pár miliónů let.


Zobrazit Pravčickou bránu v NP České Švýcarsko na větší mapě

autor: lsm
Spustit audio