Rada Vacátko v akci: na pomoc si přizval skupinku dětí

16. srpen 2012
Zblízka

Hříšní lidé ukradli na Vysoké škole chemicko-technologické laserové tyčinky. Zločin nemůže vyšetřovat nikdo jiný než policejní rada Vacátko. Na pomoc si pozval 20členný tým ze všech českých koutů, aby společně odhalili pachatele. Děti z vědeckého tábora už teď v laboratořích zkoumají podezřelé z trestného činu. Asistují jim u toho studenti.

„Byla to krádež. Šlo o vypáčení skříňky s exponáty,“ říká rada Vacátko, jinak také student postgraduálního programu Jiří Kratochvíl. Na hlavě má klobouk. Buřinku bohužel nesehnal. Po pravici si vede plavovlasou choť v puntíkovaných šatech, která strašně touží jít do biografu. Jenže nemůže. Karel Vacátko totiž vydal rozkaz.

„Je to velmi citlivá záležitost, nesmí se to dostat ven,“ varuje své spolupracovníky. „Na vysoké škole se nekrade, tady se studuje!“

Pan rada sice nechtěl, aby se celá záležitost dostala do médií, rozhlasový mikrofon však přece jen neuhlídal. Jak s tím hodlá naložit? „Budeme zatýkat,“ směje se. „Všechny, kdo s tím mají něco společného.“

Malí laboranti hledají pachatele

Ohledání místa činu zabere jen chvilku. To na laboratoře se čeká fronta. Na těžkých dveřích visí cedulky: kyslík, vodík, uhlík. Pomalu je otvírám a vidím malé laboranty v bílých tričkách a s brýlemi na nose, jak se snaží filtrovat vodu. Vedoucí laboratoře Antonín Králíček jim ukazuje, jak i takový jod může odhalit otisky prstů.

To jsou oni: rada Vacátko a jeho blízcí a spolupracovníci

„Pomocí jiných technik dělají simulovanou přípravu daktyloskopického prášku s pomocí filtrace. Pak se přesuneme do digestoře, kde jsou sofistikovanější techniky odběru latentních otisků prstů jako použití jodových par, ninhydrinu nebo vteřinového lepidla,“ popisuje.

Vše souvisí s vyšetřováním zločinu, k němuž došlo. Děti tak sbírají stopy a v jednotlivých laboratořích je vyhodnocují.

Podezřelá je uklízečka i zedník

Ke zjištění pachatele nebudou jen identifikovat otisky prstů a DNA, ale třeba i analyzovat skleněné střepy a zjišťovat, z jakého prostředí pochází nános na podrážkách bot, které policisté našli na místě činu. Se zjištěnými údaji pak usínají v postelích vysokoškolských kolejí na jihu Prahy.

Malí laboranti hledají pachatele

Kvůli tomu si tábor vybral Petr, ale i další školáci z jeho týmu. „Máme už podezření na pachatele,“ chlubí se. „Přesně to však zatím nevíme. Podezřelá je uklízečka a nějaký zedník.“

„Doufáme, že až skončíme, bude diskotéka!“ přidává se k Petrovým slovům jedna z jeho kamarádek. Možná důvod zatančit si s Vacátkem.

autor: klb
Spustit audio