Rusové Turnovu zahráli na rozloučenou Internacionálu

Na ten květnový den roku 1990, kdy poslední sovětský voják nastupoval do vlaku na nádraží v Turnově, Václav Šolc nikdy nezapomene. S velkým uspokojením se díval za vagóny, které odvážely okupantskou posádku z města u Českého ráje. Více než pět tisíc vojáků sovětské raketové brigády tady žilo přes dvacet let. Václav Šolc se stal po revoluci prvním starostou. A také prvním člověkem, který s armádou vyjednal odchod.

„Jako starostovi mi záleželo hlavně na tom, aby odchod proběhl v klidu, aby Sověti město co nejrychleji opustili. Byl to nádherný pocit, když jsem je viděl, jak odjíždějí,“ popisuje poslední květnový den roku 1990 první turnovský starosta, dnes už 82letý důchodce Václav Šolc.

Poslední přehlídka

Turnov opouštěla armáda a patnáctitisícové město se tak poprvé po okupaci svobodně nadechlo. Václav Šolc stál na nádraží a odjezd vlaků si fotografoval. Vzpomíná, že ještě před odchodem pro vedení města udělala posádka malou přehlídku.

Před kasárnami v Turnově při demonstraci 29. 1. 1990

„Uvedli nás do kasáren, otevřela se vrata a vítali nás, jako bychom přišli z Kremlu,“ přibližuje bývalý starosta. Potom, co velitelé pronesli řeč na rozloučenou, tak i Václav Šolc jim od plic řekl, co si o sovětské okupaci myslí. „Žijeme uprostřed Evropy a vždycky jsme byli křižovatka různých vojsk. Nedivte se proto, že jsme rádi, že odcházíte,“ řekl tehdy sovětským vojákům

Petice a demonstrace

Bývalý starosta doposud žije se svou ženou v Turnově. Vystudovaný právník za totality sloužil u „černých baronů“ a v okolí Turnova také rozvážel maso. I přesto, že původně nechtěl být starostou, po zvolení do rady města hned organizoval odsun. Město v lednu 1990 sepsalo petici za odchod vojsk. Po ní následovala 29. ledna demonstrace na dnešním náměstí Českého ráje.

Domlouvání odsunu sovětských vojsk v Turnově v roce 1990

„Támhle byl vůz a na něm stál mluvčí. Všude byli lidé,“ ukazuje Josef Kunetka, další tehdejších člen městské rady, místo, kde se odehrála první demonstrace za odsun. Dav lidí se pak hrnul k jedněm ze dvojích kasáren. V bráně ho vítala armáda.

„Nejdříve zahráli Internacionálu, museli jsme stát v pozoru. Pak přišel dav, ale obešlo se to bez průšvihu,“ vzpomíná Josef Kunetka.

Bezohledný odchod s dopady na krajinu

Odchod raketové brigády trval půl roku. Vedení města převzalo od posádky dvoje kasárny a prostor raketové základny Vesecka a střelnici Ohrazenice. S armádou se prý dalo dohodnout, říká osmdesátiletý Josef Kunetka. Do vojenského prostoru ho vojáci pustili už v polovině února.

„Musíte převzít třeba skladiště munice a musíte vědět, jak to tam vypadá. Někdy s tím byly problémy,“ doplňuje Josef Kunetka. Armádě bylo jedno, jestli při likvidaci posádky uniknou do řeky kyselina nebo palivo. Škoda po odsunu se vyšplhala až na 36 miliónů korun.

I přesto, že začátek s dluhem nebyl pro Turnov jednoduchý, oba pamětníci si před dvaceti lety oddechli, když odjel z nádraží poslední voják. 1. června na něj dorazil československý prezident Václav Havel.


Zobrazit sovětskou základnu v Turnově na větší mapě

autor: pbe
Spustit audio

Související