Sedmá etapa Tour de France: Montpellier – Albi

5. červenec 2013

Cyklisté stoupají na vrcholky horských kopců a vy se můžete kochat. Třeba záběry na zámek Grandval, který rozhodně nevypadá jako ty na Loiře. Proč dnes připomíná spíš ruinu? A co zajímavého uvidíte v Albi?

Čtěte také

Tady se začíná závodit! Na cyklisty čeká během cesty několik kopců – je to rozcvička před těžkou etapou, která je zavede do Pyrenejí. Startuje se půl hodiny po poledni a přibližně po dvou hodinách budou cyklisté stoupat na vrchol Croix de Mounis.

Asi kilometr před tím se podívejte na nádherné štíty masívu Orques. Cyklisté budou mít stoupání plné zuby, ale televizní diváci se mohou kochat.

Na cestě jsou ještě další dvě velká stoupání a peloton se tady může roztrhat. Pokud se v těchto místech ještě nebude rozhodovat o celkovém vítězi, tak někteří cyklisté tu mohou přinejmenším ztratit veškeré naděje.

Cílové město: Albi

Jde o místo, které je pravidelným účastníkem Tour de France. Pro svou fotogeničnost nebylo opomenuto ani tentokrát. Před dvěma lety bylo zapsáno na seznam UNESCO. Má pohnutou historii, neboť bylo centrem Katarů a během křížových výprav na počátku 13. století bylo zcela vypáleno.

Město Albi bylo zapsáno na seznam UNESCO

Dominuje mu pozoruhodná katedrála Sainte Cécile, největší stavba z pálených cihel na světě, která vás překvapí jednak svou mohutností, ale také jistou strohostí.

Slavný malíř Henri de Toulouse-Lautrec je spojován zejména s Paříží a Montmartrem, ale narodil se v Albi a právě tady má úžasné muzeum, kde najdete stovky jeho obrazů. Zahradu navrhoval známý architekt Le Nôtre, o kterém ještě uslyšíme.

Čtěte také


Zobrazit sedmou etapu Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio