Seskok do protektorátu? Jen část úkolu, vzpomíná parašutista

Na území protektorátu seskočila za 2. světové války stovka československých parašutistů. Nejznámější z nich, Jozef Gabčík a Jan Kubiš, spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Poslední žijící parašutisté jsou Robert Matula ze skupiny Wolfram a Jaroslav Klemeš z paravýsadku Platinum.

V minulém dílu našeho seriálu jsme si připomněli, že Reinharda Heydricha možná zabila jeho nedůvěra k lékaři z české nemocnice.

Dnes 90letý generál Jaroslav Klemeš prošel speciálním výcvikem už v roce 1941, kdy ho oslovili zpravodajští důstojníci československého vojska v Anglii. „Vyprávěli nám o tom, že domácí odboj by potřeboval pomoct a že hledají někoho, kdo by k tomu byl ochoten,“ vzpomíná.

„Tři dny poté jsem přišel do Londýna, kde jsem absolvoval pohovor. Pak jsme se přesunuli na výcvikovou stanici,“ popisuje.

Náročný výcvik i nebezpečný seskok

Výcvik pokračoval na několika místech v Británii. „Skotský výcvik se odehrával na severu – zahrnoval výbušniny, přepady, sebeobranu, pochody a sabotáže. Trvalo to asi tři neděle. Poté jsme se přesunuli do Manchesteru, kde jsme trénovali seskoky. Pak jsme se vrátili k jednotce,“ dodává.

„Byl jsem velmi fit. Výcvik jsem bral velice lehce, a to i když jsme zažívali dlouhé pochody v těžkém terénu podle buzoly. Bylo to namáhavé,“ vybavuje si.

Výcvik československých výsadkářů ve Skotsku

„Byli jsme jediná skupina, která našla adresu už první noc, protože nás v protektorátu shodili na metr přesně,“ chlubí se Jaroslav Klemeš, který na začátku roku 1945 seskočil u Nasavrk.

„Byla to pro nás maličkost. Dostat se sem byla jen část našeho úkolu. Ta hlavní část už byla tady doma, kde jsme měli něco vykonat. Každá skupina měla svůj úkol, který musela splnit,“ dodává.

Vlastenci, kteří věděli, co dělat

Už seskok do protektorátu byl hrdinským činem, oponuje Jaroslavu Klemešovi podplukovník Ladislav Švejda, velitel 43. výsadkového praporu Armády ČR. „První padáky, který byly z hedvábí, měly nevýhodu, že se kývaly podél své osy. Připočtete-li k tomu vítr, který byl pro výsadkáře nečitelný, bylo už samotné přistání problematické. Často docházelo ke zraněním,“ upozorňuje.

Pro Ladislava Švejdu jsou parašutisté hrdiny – vlastenci, kteří věděli, co mají dělat.

V příštím dílu našeho seriálu si o činnosti parašutistů, kteří byli za války shozeni do protektorátu, povíme více.

autor: jas
Spustit audio