Šestá etapa Tour de France: Aix-en-Provence – Montpellier

4. červenec 2013

Nepromeškejte ani okamžik, radí Jan Šmíd. Hned na začátku šesté etapy Tour de France budou televizní kamery zabírat skalní město Les Baux a větrný mlýn, o kterém psal Alphonse Daudet. A možná dojde i na řeckou arénu.

Čtěte také

Dívejte se hned na samotném začátku! Aix-en-Provence je jedním z nejkrásnějších francouzských měst. Na záběrech se nepochybně objeví Cours Mirabeau a také hora St. Victoire, kterou maloval Paul Cézanne. Aix-en-Provence je městem se stovkami kašen a ležérní uměleckou atmosférou.

Lidé tu jsou mírně „buržoa“, nosí nos trochu nahoru ale to nějak k městu, kde najdete i římské lázně a spoustu dalších památek, patří. Hezký úvod zajímavé etapy.

Před 15. hodinou dorazí peloton do Les Baux, kde si cyklisté užijí při zdolávání průsmyku Vayéde trochu „legrace“. Tady uvidíte nádherné skalní město, které sem každoročně láká milióny lidí. Z hradu, který se do záběrů nepochybně také dostane, je nádherný výhled po krajině.

Ulice Aix-en-Provence, kde startuje šestá etapa Tour de France

Vesnička dala jméno bauxitu, který se používá při výrobě hliníku a těžil se právě tady. Záběry z vrtulníku budou fantastické, nenechte si je ujít! Jde totiž o jednu z vůbec nejkrásnějších částí Provence.

Asi po 10 minutách pojedou cyklisté kolem vesničky Fontvieille. Ta je známá svým větrným mlýnem. Právě o něm psal Alphonse Daudet ve své knize Listy z mého mlýna.

Cílové město: Montpellier

Montpellier není ničím výjimečné, alespoň ne vizuálně. Je tady velká lékařská fakulta a neuvěřitelný počet studentů. Jde snad o nejmladší francouzské město. Kdybych byl mladý, přál bych si studovat právě tady.

Z vrtulníku uvidíte překrásnou zahradu Jardin des Plantes přímo v centru města, naproti známé fakultě medicíny. Založil ji Jindřich IV. s cílem zkoumat nejrůznější stromy a rostliny z lékařského pohledu. V Montpellier také zemřela slavná dirigentka Vitka Kaprálová.

Výhled na typickou provensálskou krajinu z Les Baux

Dojezd je na rovině, o vítězi se tedy bude rozhodovat ve sprintu. Cyklisté projedou náměstím – Place de la Comédie, to je opravdové centrum města. Kdykoliv se tady zastavíte, máte pocit, že se tu koná jeden velký happening. Název tak trochu odráží charakter celého náměstí i toho, co se na něm denně odehrává.

Čtěte také


Zobrazit šestou etapu Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio