Spojení, které by hádal málokdo: Tour de France a markýz de Sade

26. červen 2013

Napadlo vás někdy, že ti, kteří zbroceni potem stoupají dobrovolně na kolech na vrcholky nejvyšších kopců a dobrovolně tak podstupují muka, mají hodně společného se slavným markýzem z nejstarší aristokratické rodiny v Provence? Jeden ze zámků patřících rodině de Sade najdeme hned pod úpatím mytického kopce Mont Ventoux. A další asociace se hned nabízejí!

Lidé vidí v televizi cyklisty, jak během Tour de France zdolávají Mont Ventoux, a úplně je to chytne. To musím vyjet také, říkají si – a pak vidíte to, co vidíte: desítky amatérů na úplném pokraji sil vyjíždějí tento mytický kopec tak trochu na hranici mezi životem a smrtí.

„Je to hrozná, pro někoho až nepředstavitelná dřina, ale většina z nich to dokáže,“ říká mi na vrcholku Mont Ventoux nizozemská cyklistka, která místo projížděk po provensálských vesnicích podstoupila dobrovolně tuto dřinu.

Řada cyklistů se na své pouti k věhlasné hoře ubytovala v nádherném zámečku Chateau de Mazan. Naprosto symbolicky. V tomto domě totiž bydlel markýz de Sade a jeho spojení s Mont Ventoux mi připadá tak trochu logické…

„Velká část našich klientů je tady opravdu kvůli kolu – až 80 procent. Je tu hodně Belgičanů, cyklistů z Nizozemska nebo Anglie. Když bylo jasné, že se i v jubilejním ročníku pojede na Mont Ventoux, hned nám začaly zvonit telefony. Od minulého roku tedy máme všechno obsazené,“ říká Dominique z hotelu.

Šplhat do zdejších kopců rozhodně není nic jednoduchého

Majitel hotelu se sadisticky trápit nenechá. Jede autem

Majitel hotelu Frederic l´Hermie považuje spojení markýze a Mont Ventoux za pozoruhodné. „Je zajímavé, jak pojem sadismus zdomácněl téměř ve všech jazycích,“ říká tento rodák z Lille, který léta studuje život pozoruhodné osobnosti markýze de Sade.

Na kole sice jezdí, ale v tomto směru filozofii markýze nepřijímá. Na Mont Ventoux vyjel pouze autem.


Zvětšit mapu: v Chateau de Mazan bydlel i markýz de Sade

autor: jšm
Spustit audio