Studium na dvojjazyčném gymnáziu v Pirně si studenti chválí

1. únor 2011
Zblízka

Německo je náš nejdůležitější obchodní partner. S německy mluvícími národy máme nejdelší hranici. Přesto zájem o studium němčiny slábne. Dvacet let po pádu železné opony řada žáků dává před němčinou opět přednost ruštině. I o studium na dvojjazyčném gymnáziu v příjemném saském městečku Pirna je stále menší zájem.

Zatímco němečtí studenti zdolávají nástrahy češtiny, mířím do vedlejší třídy na hodinu občanské výchovy. „Je to smíšená skupina, 27 studentů, 12 německých a 15 českých,“ říká paní profesorka Andrsová. Čeští studenti se podle ní liší od německých mentalitou. Čeští žáci nejsou tak konfliktní, nejdou do otevřeného střetu, ale zase jsou pilnější.

„Čeští žáci jsou vybíráni do sedmé třídy. Skládají přijímací zkoušky na gymnázium v Děčíně. Dělají písemné zkoušky a potom ústní pohovor,“ vysvětluje Josef Urbánek.

V posledních dvou letech se podle jeho slov prosadilo, že žák nemusí německy mluvit vůbec a může si zvolit angličtinu, přičemž je od něj vyžadováno, že v sedmé třídě bude na němčině intenzivně pracovat. Je tomu uzpůsoben i studijní plán.

Návštěva internátu

S Josefem Urbánkem, studijním koordinátorem, přecházíme z budovy gymnázia do internátu. Ten mají čeští studenti hned v centru Pirny v nádherně zrekonstruované staré budově.

Většina dětí jde na oběd a na mě tu čekají maturanti Rebeka a Jirka, Kamila z 11. ročníku a absolvent Petr. „Když se začíná v sedmé třídě, tak má člověk v němčině jen pár předmětů – hudebku, zeměpis a informatiku. Až do desáté třídy se většina předmětů vyučuje česky. V jedenáctém a dvanáctém ročníku se už vlastně Češi vyloženě smíchají s Němci, protože tady funguje systém, že si člověk zvolí kurzy,“ říká jedna z dívek.

Dvojjazyčné gymnázium navštěvují studenti od 7. třídy

„Baví mě učit se cizí jazyky. Proto jsem dostala nabídku jít na tuhle školu a jsem ráda, že jsem sem šla, protože němčina je podle mě taky důležitá a v angličtině i ve francouzštině tady pokračuji,“ doplňuje druhá studentka.

Dostat se na vysokou školu do Německa je pro zdejší absolventy prý jednodušší než v České republice. „Ta škola je něco extra oproti normálnímu gymplu a toho jsem nikdy nelitoval,“ říká Petr.

Klesající zájem o studium

Přestože hranici 15 studentů se vždy podařilo naplnit, zájem o studium v Pirně klesá. Nicméně zatímco na některá pražská gymnázia má šanci na přijetí třeba jen každý osmý až desátý student, na německo-české gymnázium Friedricha Schillera se loni dostal téměř každý, kdo se přihlásil.

U gymnázia nechybí ani internát

„V posledním roce byl poměr žadatelů a přijatých téměř jedna ku jedné, ale rozhodně není ani v našem zájmu, ani v zájmu dětí přijmout někoho, kdo na styl výuky a na to, co se od něj očekává, nemá,“ říká studijní koordinátor.

Klesající zájem o studium v Pirně podle něj určitě souvisí s posunem v mezinárodně-politickém dění. „Evropská unie, Schengenský prostor, protežování angličtiny jako prvního cizího jazyka, což je jednoznačná tendence u nás na území České republiky,“ vyjmenovává příčiny Josef Urbánek.


Zvětšit mapu: dvojjazyčné gymnázium v Pirně

autor: kls
Spustit audio