Šumavská Modrava se chystá na turisty modravským obývákem

13. prosinec 2010

Obec Modrava, která leží uprostřed národního parku, se rozhodla nečekat, co přinese čas nebo někdo jiný, a jedná. Široko daleko nejbohatší vesnice teď připravuje vlastní marketingovou strategii a turistům chce v budoucnu nabídnout na Šumavě nevídané.

„Modrava je centrální obcí Šumavy a národního parku,“ vysvětluje Antonín Schubert ve své kanceláři starosty Modravy.

Součástí novinek na Modravě, odkud je to nejbližšího města 35 kilometrů, je i takzvaný modravský obývák. Teď je zapadaný sněhem, a tak o něm se starostou Schubertem debatujeme nad fotkami.

„Je to vyhlídková galerie na soutoku Modravského a Roklanského potoka. Je tam devět křesílek a tři stolky. Z jihovýchodní strany je stavba prosklená a přibudou texty o tom, co je to šumavská voda, jak se využívala a podobně. Bude to nosná informace pro návštěvníky,“ doplňuje starosta.

V budoucnu by se podle Schuberta mělo mnohem víc dít také na Filipově Huti, která patří k Modravě. Pokud obec projekt dotáhne do konce, návštěvníci Šumavy se na takzvané Filipce dozvědí, co všechno se v minulosti v místech jen kousek od bavorských hranic dělo.

Vyhlídková galerie zvaná modravský obývák

„Historii je potřeba připomenout a do marketingu ji vložit, protože se mnohdy zdá, že historie Šumavy začíná v roce 1991 vyhlášením národního parku,“ dodává starosta.

Modrava také buduje malé kongresové centrum, počítá se s byty, velkým parkovištěm a novým informačním střediskem.


Zobrazit Modravu v NP Šumava na větší mapě

autor: luh
Spustit audio