Tokajské, král všech vín a víno králů, se nedá pít pořád

Maďarsko patří k evropským vinařským velmocím. Maďarská bílá vína z oblasti Badacsony nebo legendární víno Býčí krev dobře známe i u nás. Do světa nejvíc pronikla dezertní tokajská vína, která se stala oblíbenou delikatesou na královských dvorech. Sladké víno zachutnalo také francouzskému panovníkovi Ludvíku XIV., který tokajské nazval králem vín a vínem králů. Už to je dobré doporučení pro to, aby UNESCO tokajskou vinařskou oblast zapsalo na seznam světového dědictví.

Zlatavé tokajské je vlajkovou lodí všech maďarských značek. Vyrábí se z hroznů sklizených ve vymezené oblasti na severu Maďarska kolem hory Tokaj.

„Historie tokajského aszu začíná ve středověku. Podle jedné z legend vzniklo v době, kdy velkou část Maďarska okupovala Otomanská říše. Turci plenili vesnice a lidé se před nimi skrývali. Nikdo neměl čas trhat hrozny.

Když se později na vinice vrátili, viděli, že na keřících zůstaly bobule obalené plísní. Sklidili je a vyrobili víno jako obvykle. Na jaře pak zjistili, že je mnohem sladší než kdy předtím. Přišli na to, že obsah cukru je vyšší kvůli plísni,“ dozvídám se od Pála Visztenvelta z vinařství Grof Gedenfeld.

Tokajské víno zachutnalo už Ludvíkovi XIV.

Pěstovat víno začali naši rodiče, vzpomíná vinařka

Sladké aszu se vyrábí z přezrálých scvrklých hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou. Hrozny se sklízejí později, až někdy v listopadu.

„Máme rodinné vinařství. Šéfem je můj bratr, ale pěstovat révu začali naši rodiče. Vinařství pro ně bylo koníčkem, zábavou na víkendy,“ vzpomíná Tereza Benkö. „Když bratr vyrostl, řekl si, že je to hezká práce a dobrý život. Přikoupil nějaké vinice a vinohradnictví se věnuje dodnes.“

„Jsme na to sami dva. Přes léto pomáhají na vinici další tři čtyři lidi, při sklizni je jich o pár víc. Zlepšila se kvalita i množství vína, které vyrobíme. Víc než tři hektary půdy však nechceme. Máme z nich 15 až 20 tisíc láhví vína,“ říká.

Tokajské se pyšní typicky zlatavou barvou

Tokajské patří ke zvláštním příležitostem

„Dodáváme do několika restaurací a jednoho obchodu v Budapešti. Většinu vína však prodáme lidem, kteří přijdou přímo sem. Někteří se zdrží. Povídáme jim o tokajském regionu a prohlédnou si sklepy. Jsou spokojeni a my také. Bylo to dobré rozhodnutí,“ je přesvědčena Tereza Benkö.

Společně s ní sedím ve sklepě vinařství. Vedle se baví skupina hostů. Ochutnávají víno z tokajských vinic.

„Region proslavila sladká vína, ale děláme také běžná suchá nebo polosladká vína. Sladkého vína se nedá vypít moc – tak skleničku po jídle nebo k dobrému dezertu. Sama mám ráda aszu k rokfóru nebo k husím játrům. Není to víno pro každý den, ale pro zvláštní příležitosti,“ uzavírá Tereza Benkö.


Zvětšit mapu: slavné sladké víno pěstují na severu Maďarska kolem hory Tokaj

autor: jas
Spustit audio