Tour de France jako na plátně impresionisty. A s českou stopou

23. červen 2013

Jedno z nejkrásnějších míst v Provence se jmenuje Les Baux. Tour de France jím často projíždí: je to zajímavý shluk kamenů podivuhodných tvarů a najdete tu i jeden hezký kopeček. Pro nás je zajímavé, že budeme mít v etapě, která startuje z Aix-en-Provence a končí v Montpellier, zastoupení. V Les Baux se totiž o hladký průběh etapy stará i místní turistický úřad. S českým dotykem.

V Les Baux můžete v současné době vidět pozoruhodnou výstavu malířů, převážně impresionistů. V jakési obrovské štole, která tu zbyla po těžbě vápence, se za zvuků rytmické hudby promítají na velké stěny nádherné pestrobarevné obrazy takových klasiků, jako jsou Monet, Renoir, Matisse nebo Dufy.

Malířům se ve zdejším kraji moc líbilo – je tu krásné světlo. Ostatně cyklistický peloton tak trochu svou barevností připomíná impresionistické obrazy, a tak je letošní jubilejní průjezd tímto místem zvláště symbolický. Místní tu však na kole moc nejezdí – kopce jsou strmé a jejich zdolání není jednoduché.

„Uvažovala jsem o tom, že bych si kolo přece jen koupila, ale to stacionární. Všichni se mi smáli: žijeme v takové nádherné krajině a já budu sedět na kole v obýváku a koukat do zdi,“ směje se nakonec jedna ze stálých obyvatel vesničky té absurditě. Na Tour se ale těší.

V Provence zní také čeština

A jak bude závod vypadat? „Cyklisté projedou po D27, vyjedou kopec a sjedou dvě serpentiny, což jsou docela kruté zatáčky,“ říká – česky – mladá a půvabná ředitelka turistického úřadu v Les Baux.

Štěpánka je ředitelka místního turistického úřadu

Po škole na jihu Francie se jí podařilo dostat se do vedení turistického úřadu v jednom z nejkrásnějších a také nejnavštěvovanějších míst země. Vzhledem ke svému postavení bude mít na cyklisty krásný výhled.

Můžete se tu zastavit také. S dotekem domova se vám tu bude líbit ještě více. Vždyť mladá ředitelka zdejšího turistického úřadu Štěpánka pochází z Dolního Němčí u Uherského Hradiště…


Zvětšit mapu: až do ledna 2014 se v Baux de Provence koná unikátní výstava

autor: jšm
Spustit audio