Tour de France je jako Vánoce v červenci. Zvlášť na Col du Tourmalet

21. červen 2013

Letošní jubilejní 100. ročník Tour de France nabídne unikátní podívanou. Pořadatelé vedou trasu po nejkrásnějších místech Francie – od Azurového pobřeží přes Alpy, Pyreneje, Mont Saint Michel, Versailles až na Champs-Élysées. Zajímavých míst má Francie tolik, že se na některá nedostalo. Litovat letos mohou v kraji Champagne, provensálských vesničkách nebo v místě vylodění Spojenců, totiž v Normandii. Absolutní vítěz této soutěže nešťastníků je však naprosto jasný.

Je jím slavný Tourmalet, který leží více než dva tisíce metrů nad mořem. Zkusil jsem si ho také vyjet, i když ne na kole. V cíli jsem pak poslouchal vyprávění opravdových hrdinů.

„Je to těžké zejména ke konci,“ svěřuje se mi asi 60letý cyklista. Je celý zpocený, ale trochu mu závidím.

Čtěte také

„Škoda, že se nepojede na Tourmalet. Je to mytický kopec. Smutné, že právě během jubilejního ročníku ho vynechali. Nerozumím tomu,“ říká před cestou na vrchol prodavač v Bagnères-de-Bigorre. Na Col du Tourmalet byl všude kolem sníh. To by dodalo Tour zvláštní rozměr.

Cyklisté v závějích sněhu?

Fotograf Laurent Dard, jehož snímky cyklistů brodících se v závějích sněhu na vrcholku hory oblétly celou Francii, protože je z lokálního deníku převzala agentura AFP, je zklamaný.

Pohled na cyklisty mezi sněhovými závějemi by byl k nezaplacení, lituje fotograf Laurent Dard

Čtěte také

„Je to obrovská škoda. Nejen kvůli výročí, ale hlavně proto, že nahoře mohl být pořád ještě sníh. A to by přece byly úžasné záběry,“ stěžuje si.

Vzpomněl jsem si, co kdosi moudrý prohlásil o tomto závodě – Tour de France, to jsou Vánoce v červenci. Mohl mít dvojnásobnou pravdu.


Col du Tourmalet se tentokrát trasa Tour de France vyhne

autor: jšm
Spustit audio