Utopené miliardy aneb renesance českého rybníkářství

27. říjen 2011
Zblízka

Ještě před pár lety se na pastvinách u vesničky Roupov na Plzeňsku pásl dobytek. Dnes se tam mrskají kapři a sumci. Tamní farmáři se rozhodli postavit sérii rybníků a svůj plán dotáhli do úspěšného konce. Jeden z rybníků dokonce postavili zcela ze svého, bez státní dotace, což v českých zemích už dávno není zvykem.

Děti se cachtají v bahně, voda odtéká pomalu. Na hrázi stojí asi třicet lidí, pro mnohé je to první takový výlov, předtím tu žádný rybník nebyl. Všechno sleduje farmářka Milada Vacíková. „Pocházím od Horažďovic, tam jsem byla zvyklá na rybníky. Pak jsem přišla sem a tady ani louže. Proto jsme se do toho s manželem pustili,“ vysvětluje.

Nejenom Miladu Vacíkovou rybníky potěšily, užitek z nich má i dobytek, protože na pastvině chyběla voda. Na dva menší rybníky získali manželé peníze z Ministerstva životního prostředí na obnovu krajiny a třetí, dvouhektarový, si postavili z vlastních peněz. „Za tři milióny korun,“ zmiňuje Václav Vacík. „Jakmile firmy vidí, že můžou získat dotaci, hned plánují daleko vyšší rozpočty. Když člověk staví ze svého, hlídá si každou korunu,“ domnívá se.

Farmářka neponechala nic náhodě, uvařila drštkovou polévku a na vařiči se hřejí klobásy.

Ačkoliv rybník nemá ani jeden hektar, výlov je jako z učebnice. Pod palcem ho má zkušený porybný z Tachovska Martin Bořík, který oceňuje, že se dva nadšenci pustili od nerentabilního podniku. „Budování rybníku má smysl pro zpestření krajiny, pro dobrý pocit. Peníze se na rybách nevrátí, možná dětem jejich dětí,“ uvažuje.

Lidé přihlížející výlovu

České rybníkářství zažívá renesanci díky miliardovým dotacím. Peníze jdou především na odbahnění a údržby hrází. Počty zcela nových rybníků odhadují znalci kolem stovky. Zakládání nových vodních nádrží je podle nich natolik drahé, že se bez státní pomoci neobejde. „Rybník je špatná investice,“ říká šéf Rybářského sdružení České republiky Václav Šilhavý.

Ministerstvo zemědělství vyplatilo za uplynulé tři roky téměř dvě miliardy korun. Za ně se postavilo 22 zcela nových nádrží a 228 rybníků žadatelé obnovili. Zájemci o výstavbu dostávají dotace především na obnovu krajiny, zadržování vody a protipovodňová opatření. Peníze pro rybníkářství jsou zajištěné zatím do roku 2013.


Zvětšit mapu rybníku u Roupova

autor: lsm
Spustit audio