V obřím londýnském stanu budou cvičit gymnastky a hrát Beatles

Londýnský Millenium Dome, postavený na oslavu příchodu nového tisíciletí, byl ještě před deseti lety na odpis. Teď je hlavně díky originálnímu muzeu britské populární hudby vyhledávanou atrakcí.

Zvnějšku vyhlíží jako velký bílý kupolovitý stan zavěšený ve výšce 50 metrů na dvanácti žlutých podpěrných sloupech vysokých 95 metrů. Střecha je z teflonu potaženého tkaninou ze skleněných vláken.

V posledních letech už lidé do arény cestu našli. Lákají je restaurace, obchůdky a také nejrůznější koncerty a sportovní podniky. Během olympiády bude velká sportovní hala v centru arény dějištěm soutěží v gymnastice a závěrečných zápasů basketbalového turnaje mužů a žen.

Sportovní fanoušci si ve volných chvílích budou moci prohlédnout zdejší jedinečné interaktivní muzeum hudby známé jako British Music Experience neboli Britský hudební zážitek.

Britská hudba jako dějepis

Kdyby Velká Británie dala světu jen Beatles, v encyklopediích populární hudby by jí patřily první stránky. Oblíbená čtveřice však nebyla jediná, která prorazila do světa, a Británie se už šest desetiletí představuje jako velmi štědrý producent hudebních kapel, zpěváků i samotných písniček.

Britská moderní hudba je známá po celém světě

Nejlépe si to uvědomíte při návštěvě unikátní expozice nazvané British Music Experience o historii britské populární hudby. Snadno vás tam přesvědčí o tom, že ji můžete považovat za hudební dějepis celého světa. Co jméno, to pojem, jehož proslulost přesahuje britské hranice.

British Music Experience ovšem není muzeem ledajakým. Podívat se v něm můžete na oblečení muzikantů, jejich hudební nástroje, spoustu fotografií a podobně. Vedle tohoto klasického pojetí na vás čeká spousta tlačítek, kontrolek, monitorů a obrazovek, které vám umožní nahlédnout do světa hudby velmi podrobně.

Můžete se stát i rockovou celebritou

Sami si můžete spustit záznamy se vzácnými nahrávkami hlasů slavných hudebníků z různých interview, hudební vystoupení, ale i ze zákulisí koncertů. Ještě mnohem aktivněji se můžete zapojit do poznávání hudby ve studiu zaplněném kytarami, elektrickými varhanami a bicími.

Jedna z návštěvnic zkouší interaktivní část výstavy

„Přišli jsme sem celá skupina. Právě jsme ukončili školu. A protože budeme učit hudbu, přišli jsme se podívat, jak to tu vypadá a jestli sem můžeme přivést studenty,“ říká mladík, který právě zkouší bicí. „Je to báječné. Člověk se tu dozví spoustu zajímavých věcí, poslechne si muziku a hlavně je tu dobré atmosféra. Všichni jsou tu posedlí hudbou, což je fantastické,“ dodává.


Zobrazit Millenium Dome na větší mapě

autor: jas
Spustit audio