V Ralsku zůstaly po Sovětech prázdné hangáry

Ještě před dvaceti lety se v bývalém vojenském prostoru Ralsko proháněly bojové tanky, obrněné transportéry a oblohu pak křižovaly vrtulníky a migy. Sídlila tu velká sovětská posádka s raketovými základnami. Cvičiště a střelnice ovšem dnes nahradily obory pro zvěř. V lesích tady žijí zubři, jeleni nebo divoká prasata. Poslední voják odešel z Ralska v roce 1991. Dodnes se však místním lidem nepodařilo přilákat do zachovalých lesů turisty.

Ocitli jsme se na území bývalého letiště v Hradčanech, které v březnu 1945 postavil Wehrmacht. „Po osvobození tu byla Československá armáda a začátkem 50. let se ranvej vybetonovala, takže tu sloužila proudová letadla. Od roku 1968 do roku 1991 tu byla sovětská vojska. Dnes letiště slouží pro ultralighty, tedy sportovní létání, děti se tu učí jezdit na kole a o víkendech sem jezdí inlinisté,“ popisuje letiště v Hradčanech Pavel Munzar z Vojenských lesů a statků, které mají v dnešní době na starosti bývalý vojenský výcvikový prostor v Ralsku.

Na dobu, kdy se tady proháněla sovětská letadla, si dobře pamatuje Karel Bulíř, který tehdy u vojenských lesů pracoval. „Byl tu stíhací letecký pluk a vrtulníkový pluk. Pracovně jsme s nimi museli spolupracovat, ale jinak jsme se s nimi absolutně nestýkali,“ vzpomíná Karel Bulíř.

Bývalý vojenský areál v Jablonečku

Po bojových letkách tu doposud zbyly kolem přistávací ranveje betonové zarostlé hangáry. „Původně tu byly Migy 21, potom Migy 23. Nyní je v jednom hnízdě pila, v dalším jsou ultralighty. Jinak tu bývaly federální rezervy, třeba obilí se tu skladovalo,“ popisuje Pavel Munzar.

Dnes je však místo opuštěné. Využívají ho například filmaři. Točil se tu Tmavomodrý svět nebo Stalingrad. Bývalý vojenský výcvikový prostor Ralsko se rozkládal na ploše 250 kilometrů čtverečních mezi Českou Lípou, Stráží pod Ralskem a Mnichovým Hradištěm. Podle lesníků i po odchodu vojáků zůstala příroda na větší části prostoru zdravá. „Střelbám byly obětovány některé porosty, ale jinak se krajina zachovala,“ vysvětluje Karel Bulíř.

Sovětská armáda zabírala asi čtvrtinu celého ralského prostoru. Dobové fotografie ukazují, jak byla půda na místech tankové střelnice v Židlově rozdrásaná od pásů obrněných vozidel. Dnes už tady nic takového nenajdete. Po roce 1991, kdy sovětská posádka z Ralska odešla, se postupně na zničeném území vysadily lesy. V místních oborách se pak prohánějí zubři nebo jeleni. Lesník Miloslav Zikmund tady krmí každý den také divoká prasata.

Po odchodu vojsk byl výcvikový prostor zrušen. Otevřelo se tak velké opuštěné území, které však dodnes není plně využité. V roce 1992 vznikla sloučením devíti osad obec Ralsko, která je se svými 170 kilometry čtverečními po Praze druhá nejrozsáhlejší v Česku. Místní starostové ovšem zatím marně hledají lepší využití prostoru.

Lesník Miloslav Zikmund s divokým prasetem v zádech v lesích bývalého vojenského prostoru Ralsko

„Máme různé druhy turistiky, jedním z nich je například kongresová turistika. Ubytovací kapacity se využívají třeba pro kongresy,“ říká starosta Kuřivod Miroslav Králík. Přitom ambiciózní plány už tu byly. Mělo tady vzniknout velké cargo letiště nebo zkušební polygon pro mladoboleslavskou Škodovku.


Zobrazit letiště v Hradčanech a posádky Sovětské armády na větší mapě

autor: pbe
Spustit audio